Dravec Tykač poráží v boji o miliardy uhlobarony z dolů

Tomáš Fránek
13. 12. 2010 17:30
Boj o české uhelné doly připomíná špionážní film, ve kterém jde o miliardy
Místo bývalých lomů Medard a Libík vznikne jezero o ploše 550 ha. Je třeba ještě zarovnat dno, aby hloubka nepřesáhla 50 metrů. Hotovo by mělo být za dva roky.
Místo bývalých lomů Medard a Libík vznikne jezero o ploše 550 ha. Je třeba ještě zarovnat dno, aby hloubka nepřesáhla 50 metrů. Hotovo by mělo být za dva roky. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Ostrý boj o ovládnutí firem dobývajících severočeské hnědé uhlí svědčí jednomu z nejtajemnějších českých miliardářů Pavlu Tykačovi.

Třetí nejbohatší Čech, který je spoluvlastníkem Mostecké uhelné a jehož majetek je odhadován na 30 miliard korun, nyní uspěl ve sporu s dalšími uhlobarony, majiteli Sokolovské uhelné.

Nejvyšší soud rozhodl, že se Tykač nedopouští ničeho nekalého, když zprostředkovaně získává velmi důležité informace o jednání svého konkurenta, kterého chce převzít. Zamítl tak dovolání Sokolovské uhelné vůči Tykačovu postupu.

V žádném jiném průmyslovém tuzemském odvětví se nebojuje tak ostře jako právě o severočeské uhelné doly. Privatizaci a spory o akcie dolů šetří česká i švýcarská policie. Boj o akcie v Sokolovské uhelné, jejiž hodnota se odhaduje na pět miliard korun, tak například vyšetřuje protikorupční útvar. Ten už v létě zhatil dražbu, při které se měl Tykač k akciím firmy dostat.

Získává důvěrné informace

Sokolovskou uhelnou, která zaměstnává pět tisíc lidí, nyní ovládají František Štěpánek a Jan Rokos. Ti odmítají Tykačovi svoje podíly prodat. Třetí akcionář, Jan Kroužecký, ale podle Štěpánka s Rokosem začal s Tykačem spolupracovat a miliardář se tak dostává k důvěrným informacím o obchodech firmy.

Tykač přtom oficiálně popírá, že by měl cokoliv se snahou ovládnout Sokolovskou uhelnou společného. Soudní jednání ale svědčí o opaku.

Majitelé Sokolovské uhelné se v přesvědčení, že jde o nekalou soutěž, obrátili na justici. Sokolovská uhelná chtěla, aby soud zakázal Tykačovi přístup k akciím firmy a k informacím o obchodech a uzavíraných smlouvách. Navíc požadovala vyplacení milionu korun za poškození firmy.

"Tykač je majitelem konkurenční společnosti Mostecká uhelná. Poškozuje dobré jméno naší firmy a narušuje naši důvěryhodnost u obchodních partnerů," uvedli uhlobaroni ze Sokolova v žalobě.

A když neuspěli u Krajského a Vrchního soudu v Praze, které rozhodly, že Tykač nedělá nic nekalého, poslali dovolání na Nejvyšší soud..

Šetří to i policie

Tykačovi zatím jeho uhelné plány vycházejí - a nejen ve sporu se Sokolovskou uhelnou. Podle Hospodářských novin pokračuje ve snaze získat i druhou velkou severočeskou firmu, Mosteckou uhelnou, kde je jen částečným vlastníkem. Tento týden ovládne i druhou půlku společnosti, za 50 procent akcií společnosti Czech Coal, která doly vlastní, by měl Tykač zaplatit 10,3 miliardy korun.

Pavel Tykač rozjel podnikání ve velkém před 15 lety se známou firmou Motoinvest. Pod heslem Drobní akcionáři, plačte! během takzvané třetí vlny kupónové privatizace, kdy se rozdával státní majetek držiteům kuponů, ovládl řadu investičních fondů.

Z mnoha pak zmizely miliardy korun. Motoinvest také převzal kontrolu nad třemi bankami, například nad Agrobankou, která pak zkrachovala. Stejný osud potkal i Kreditní banku Plzeň.

Sám Tykač za to nikdy nešel před soud a načas se stáhl do ústraní. Jeho jméno bylo nicméně spojováno se společností EC Group, která od konsolidační agentury koupila miliardové pohledávky.

Před čtyřmi lety se mu policie pokusila prokázat, že zrežíroval miliardový tunel v CS Fondech a dokonce jej za to i obvinila. Nakonec ale uznala, že má málo důkazů. Žalobce pak stíhání zastavil s verdiktem, že skutek nebyl trestným činem.

 

Právě se děje

Další zprávy