Dráhy už nebudou posílat Pendolina na Slovensko

Ekonomika Ekonomika
16. 9. 2009 12:19
Pendolina nebudou jezdit do Bratislavy vůbec a do Vídně jen jednou denně
České dráhy mají sedm pendolin. Jezdit teď budou hlavně mezi Prahou a Ostravou.
České dráhy mají sedm pendolin. Jezdit teď budou hlavně mezi Prahou a Ostravou. | Foto: České dráhy

Brno - Výlet do Bratislavy s plným komfortem luxusního pendolina? Od prosince můžete na takové plány zapomenout. České dráhy totiž už svou pýchu přes hranice se Slovenskem dál posílat nebudou. A do Vídně omezí spojení pendolinem na jeden spoj za den ze současných dvou. Informoval o tom slovenský deník Pravda.

České dráhy tvrdí, že příčinou omezení jsou změněné požadavky slovenských a rakouských železnic. "Do Břeclavi, kde se rozdělují koleje na Slovensko a do Rakouska, přijedou nově ze zahraničí dva vlaky najednou, které je nutné spojit do jedné soupravy. To u pendolin není technicky možné," vysvětlil mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Navíc na trati mezi Prahou a Brnem se taktová doprava přizpůsobí pomalejším vlakům na rozdíl od trati mezi Prahou a Ostravou, kde se naopak přizpůsobila pendolinům. Luxusní vlaky na ní tak mohou využít své výhody a na delších úsecích jet maximální rychlostí 160 kilometrů v hodině.

Právě na tuto trať se přemístí soupravy, které dosud zajížděly na Slovensko a do Rakouska. Namísto současných třinácti spojů jich tedy mezi Prahou a Ostravou bude jezdit sedmnáct.

Podle mluvčího Železniční společnosti Slovensko je za stažením pendolin ze Slovenska i malá vytíženost spojů do Bratislavy. "Vlak nebyl obsazený tak, jak se očekávalo, měl vysoké náklady na provoz," řekl deníku Miloš Čikovský.

Luxusní soupravy do Bratislavy tedy nahradí vlaky EuroCity. Cesta mezi hlavním městem Česka a Slovenska se prodlouží o 20 minut, zato o sedm eur zlevní. Na EuroCity nebudou zapotřebí speciální místenky jako na pendolino.

 

Právě se děje

Další zprávy