Dráhy nakupují nové vlaky a oprašují staré vagony

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 1. 2011 16:07
Dráhy letos investují o 1,5 miliardy víc než loni.
Na trať vyjedou v letošním roce zbrusu nové stroje i rekonstruované vagony a lokomotivy. Ilustrační foto.
Na trať vyjedou v letošním roce zbrusu nové stroje i rekonstruované vagony a lokomotivy. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O půldruhé miliardy korun více než v loňském roce chtějí do modernizace svého vozového parku investovat České dráhy.

Oproti loňské sumě 5,6 miliardy korun se to má letos být 7,1 miliardy. Pokud si však zajistí financování nových projektů, které posvětí představenstvo, může se částka zvýšit až na 8,6 miliardy korun.

Informoval o tom náměstek generálního ředitele Českých drah Antonín Blažek.

Nových vlaků má být přes stovku

Na koleje v průběhu letošního roku vyjede 75 nových příměstských vlaků City Elefant a třiatřicet regionálních motoráků RegioShuttle od firmy Stadler.

Cestujícím začne sloužit také 110 revitalizovaných rychlíkových vozů. České dráhy úpravu vagonů, která zahrnuje především výměnu koženkového polstrování za textilní a renovaci sociálního zařízení, nazývají humanizací.

Brejlovec je vylepšený

Spolu s vylepšenými vagony představily dráhy i modernizovanou lokomotivou nazývanou "Brejlovec". Ve stejný den odhalil Radim Jančura a jeho firma RegioJet vlak, kterým bude jezdit na Slovensku mezi Bratislavou a Komárnem.

Jančura chtěl se svými vlaky proniknout na regionální tratě i v Česku, většina krajů ale bez výběrového řízení uzavřela smlouvu se státními Českými drahami. Příští rok by však rád zahájil provoz dálkových vlaků bez státní dotace.

 

Právě se děje

Další zprávy