Dráhy nakoupí 19 nových pantografů za 2,5 miliardy

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
16. 2. 2011 14:46
Vozy budou klimatizované a obrazovky řeknou lidem, kde zrovna jsou.
Pantograf City Elefant. Ilustrační foto.
Pantograf City Elefant. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vozový park Českých drah rozšíří celkem devatenáct jednopatrových souprav, takzvaných pantografů. Firma je koupí od Škody Vagonka za 2,5 miliardy korun.

Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského bude 40 procent celkové částky pocházet z regionálních operačních programů Evropské unie.

Nové soupravy bude Vagonka postupně dodávat od poloviny roku 2012 do jara 2014 a budou brázdit trati v Ústeckém, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém a Jihočeském kraji.

Většina z devatenácti bezbariérových souprav bude mít tři vozy, čtyři jednotky budou kratší, pouze se dvěma vozy. Cestující budou vozy hýčkat klimatizací a audiovizuálním systémem, který jim usnadní orientaci na trase.

České dráhy v uplynulém roce uzavřely několik kontraktů na nákup nových regionálních vlaků. Jde o dodávku celkem 33 motorových vozů RegoShuttle RS1 od společnosti Stadler Pankow v hodnotě přibližně 1,8 miliardy Kč, dodávku osmi dvoupodlažních jednotek od Škoda Vagonka za zhruba 1,75 miliardy Kč a připravuje se podpis kontraktu s polskou společností PESA na dodávku 31 dvoudílných motorových jednotek za dvě miliardy Kč.

Podle dřívějšího odhadu Českých drah společnost v loňském roce za modernizaci vozidel utratila 5,6 miliardy korun. Pro letošní rok plánuje do obnovy investovat minimálně 7,1 miliardy Kč. Rozsah investic by se však mohl zvýšit až na 8,6 miliardy korun, pokud si ČD zajistí financování nových projektů a dostanou k nim souhlas od představenstva firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy