Dráhy mohou nakoupit 16 rychlíkových souprav Railjet

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 9. 2011 18:19
Antimonopolní úřad dal zakázce zelenou
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Siemens

Brno - České dráhy mohou uzavřít obchod se společností Siemens na nákup 16 rychlíkových souprav Railjet. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) definitivně zrušil předběžné opatření, které drahám zakazovalo obchod za pět miliard korun uskutečnit.

Informaci serveru E15.cz dnes potvrdil šéf ÚOHS Petr Rafaj. Kontrakt má být podepsán do konce září, kdy také vyprší už jednou prodloužená opce.

ČD se rozhodly využít nabídky rakouských spolkových drah, které objednaly 67 vlakových jednotek, následně ale zjistily, že 16 z nich nepotřebují. České dráhy využily přitom takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění s tím, že jde o neopakovatelně výhodnou nabídku.

Siemens: Smlouva do konce září

Připravovaný nákup nových vlaků však Českým drahám zkomplikovala společnost Škoda Transportation, která o zakázku usilovala také a která podala podnět k antimonopolnímu úřadu. Na jeho základě ÚOHS vydal předběžné opatření, které zakázalo drahám obchod se Siemensem uzavřít.

"Od začátku jsme byli přesvědčeni, že České dráhy postupují transparentně a v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Jsme rádi, že to svým rozhodnutím potvrdil i antimonopolní úřad. Věříme, že se smlouvu nyní podaří podepsat do konce září, kdy vyprší opce od rakouských drah," reagoval na zprávu mluvčí Siemensu Pavel Kaidl.

Odvolání Škody neuspělo

Škoda Transportation tvrdila, že je ČD schopna nabídnout levnější vlaky ve srovnatelné kvalitě, a požadovala proto, aby dráhy na nové mezinárodní vlakové soupravy vypsaly výběrové řízení. České dráhy ale na výhodnosti nákupu railjetů trvaly, podle nich jsou vyzkoušené a u rakouských drah se osvědčily.

ÚOHS zastavil správní řízení tendru 5. září. Podle místopředsedkyně úřadu Evy Kubišové nebyly zjištěny důvody pro uložení nápravného opatření Českým drahám. Mluvčí ČD Radek Joklík už dříve prohlásil, že tím úřad dal drahám za pravdu při vypsání výběrového řízení bez uveřejnění. Úřad prý potvrdil názor dopravce, že dohodnutá cena 200,5 milionu eur za 16 souprav je výjimečně výhodná a vypsání výběrového řízení brání i omezený časový rozměr, po který nabídka platí, dodal.

Škoda Transportation pak využila ještě poslední možný termín a v úterý podala k ÚOHS odvolání.

 

Právě se děje

Další zprávy