Dráhy mají nákladní dopravu defitivně samostatnou

rg
1. 12. 2007 0:00
Od Českých drah dostala do základu třetinu mašin
První lokomotiva v novém kabátě
První lokomotiva v novém kabátě | Foto: ČD Cargo

Praha - K dnešnímu dni je zapsána v obchodním rejstříku dceřiná akciová společnost Českých drah se jménem ČD Cargo. Nákladní dopravce byl založen ke konci října na základě červencového vládního usnesení o restrukturalizaci Českých drah.

ČD Cargo vzniklo nepeněžitým vkladem ze strany mateřské společnosti v hodnotě více než devět miliard korun. Majetek zahrnuje budovy na údržbu a opravu vozidel, 953 lokomotiv a téměř pětatřicet tisíc nákladních vagonů. Kromě dlouhodobého hmotného majetku získá Cargo od ČD do vínku i dvanáct a půl tisíce zaměstnanců.

Mezi evropskou pětkou

Roční přepravní kapacita nákladní dopravy ČD se pohybuje okolo 90 milionů tun a odhaduje se, že letošní zisk se navýší asi na 18 miliard korun. České železniční cargo se zařazuje na páté místo mezi zeměmi EU.

Foto: Aktuálně.cz

Odštěpení dopravní dopravy bylo mimo jiné inspirováno situací v sousedních zemích, kde k tomuto kroku již došlo. Osamostatnění firmy by mělo zaručit flexibilitu a rozvázat ruce pro zahraniční spolupráci.

Předsedou pětičlenného představenstva akciovky ČD Cargo je generální ředitel Českých drah Josef Bazala a v čele šestičlenné dozorčí rady sedí poslanec za ODS Oldřich Vojíř. Správní rada má tři členy.

Dříve jsme psali:

 

Právě se děje

Další zprávy