Drahé nabídky zrušily miliardový tendr

Tomáš Fránek
7. 3. 2007 12:20
Brno - Masarykova univerzita musela kvůli předraženým nabídkám stavebních firem zrušit soutěž na poslední etapu výstavby kampusu za jednu a půl miliardy.

Infobox

Univerzitní kampus v Brně - Bohunicích se začal stavět v roce 2004. Jde o projekt za 5,1 miliardy korun pro 5000 studentů a 500 vysokoškolských pracovníků

Lékařská a Přírodovědecká fakulta již zhruba rok využívají první čtyři pavilony, dalších devět pavilonů, informační centrum a vstupní hala by měly být hotovy v létě letošního  roku.

Vybudování celého univerzitního městečka mělo původně stát 3,9 miliardy korun. Zdražení o více než půl druhé miliardy korun způsobilo podle vedení univerzity zejména zvýšení daně z přidané hodnoty a nárůst cen ve stavebnictví a inflace.

Několikrát se už také posunul termín pro dokončení kampusu.

Předchozí výběrové řízení na výstavbu vyhrály velké brněnské stavební firmy Imos a ŽS OHL Brno.

 

Jde přitom o jednu z největších stavebních zakázek v Česku za poslední dobu.

"Do výběrového řízení se přihlásili čtyři uchazeči. Cena všech předložených nabídek ale byla nepřiměřeně  vysoká a neodpovídala stávající cenové hladině na trhu v daném odvětví," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Nabídka i pro menší firmy

Rektor univerzity Petr Fiala proto výběrové řízení zrušil a univerzita vypíše nové tak, aby nebyl ohrožený termín dokončení výstavby poslední etapy kampusu v roce 2008.

"Celá zakázka bude rozdělena na několik menších, aby se o ně mohly ucházet i menší stavební firmy, a zvýšila se tak konkurence," řekla Fojtová.

Za jednu a půl miliardy korun poskytnuté z části také Evropskou investiční bankou má být v kampusu postaveno celkem devatenáct budov - výukové centrum, pavilony s výukovými, vědecko-výzkumnými a administrativními pracovišti, budova děkanátů, sportovní hala, komunikační koridory i související technická infrastruktura

To, že v případě tak velké zakázky, jako je výstavba kampusu za jednu a půl miliardy, byly všechny nabídky výrazně předražené, je podle odborníků neobvyklé.

"Tak velkých a lukrativních stavebních zakázek je pouze několik ročně. Spíše by se tak dal čekat tvrdý konkurenční boj velkých stavebních firem tlačící ceny dolů," uvedl Roman Konečný z poradenské společnost Etis.

To, že v případě kampusu jde o velkou zakázku, dokládají také údaje Českého statistického úřadu. Podle nich průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky v Česku činila 3,4 milionu korun.

Neobvyklý důvod pro zrušení

Srovnatelná zakázka s výstavbou univerzitního kampusu je tak třeba připravovaná stavba plavebního kanálu na Labi u Přelouče, která má stát asi dvě miliardy korun.

V posledním čtvrtletí 2006 bylo celkem zrušeno 184 stavebních zakázek v celkové hodnotě 0,4 miliardy korun.

Kvůli tomu, že nabídky byly předražené, byla za uplynulého půl roku zrušena pouze soutěž na rekonstrukce části budov ve Vojenské nemocnici v Olomouci. Tam šlo ale o zakázku za devadesát pět milionů korun.

Stavební zakázky tak jsou spíše rušené kvůli nedostatku peněz, administrativním důvodům nebo proto, že jsou ze soutěže vyloučeni všichni uchazeči.

Častější, ale ne také příliš obvyklé, jsou případy, kdy úřady zjistí, že je předražený už samotný projekt.

Například ministerstvo spravedlnosti podle Hospodářských novin bude do projektu nové soukromé věznice v Rapoticích na Třebíčsku investovat o půl miliardy korun méně, než původně počítalo.

Z původního návrhu nyní ministerstvo vypustilo například fotbalové hřiště pro dozorce a odsouzené, na které mělo jít skoro 100 milionů korun. Neobvykle luxusní byla i vězeňská knihovna.

 

Právě se děje

Další zprávy