Drahé dálnice: U stavenišť se krade nafta ve velkém

Karel Toman
28. 4. 2011 14:05
Policie v jednom okrese spočítala, kolik nafty se ukradlo u staveb dálnic za čtyři roky
Polední pauza na R55.
Polední pauza na R55. | Foto: Karel Toman

Kroměříž - Příležitost dělá zloděje a staveniště u dálnic to jen potvrzují.

Rok poté, co na Kroměřížsko dorazila armáda stavebních strojů kolem D1, vzrostl na okrese objem ukradené nafty desetinásobně. Tou dobou se tu rozjížděly i stavby R55 a R49.

Za jediný rok 2009 tak stavební firmy přišly na palivu jen v tomto jediném okrese o půl milionu korun. Škody jsou ale ve skutečnosti vyšší, protože zloději často stroje poškodí. Vyplývá to z policejních statistik, které místní policie pro deník Aktuálně.cz zpracovala.

Výjimka nebo pravidlo?

Zda jsou velké krádeže nafty kolem dálnic výjimkou nebo celorepublikovým pravidlem, které stavby zbytečně prodražuje, firmy nechtějí příliš komentovat.

"Vámi požadovaná data nemám k dispozici. Tyto problémy řeší naše dislokovaná pracoviště," reagoval František Polák, mluvčí Metrostavu, jedné z firem, která se na zmíněných stavbách podílela.

Z vyjádření mluvčí Eurovie Ivety Štočkové se ale zdá, že Kroměřížsko nebude výjimkou. "Z praxe nelze říci, že v některém regionu či na konkrétní stavbě dochází k nadměrným krádežím pohonných hmot oproti ostatním lokalitám. Jde o obecný jev, který se vyskytuje napříč společností," vysvětlila mluvčí.

Spekulace, že k ceně projektů firmy běžně připočítávají 20 až 30 procent na úplatky pro úředníky, se zatím policii potvrdit nepodařilo, u šetření menších krádeží si ale vede o něco líp.

Pachatelkou je i žena. Věk? 75 let

Roku 2008, kdy na Kroměřížsku začaly stavby tří úseků D1, ukradli zloději na okrese ze stavebních strojů v osmi případech celkem 1520 litrů nafty.  O rok později to bylo ve 14 případech celkem 15 109 litrů, vloni pak v deseti případech 5 703 litrů. Letos byly zatím nahlášeny dvě krádeže celkem 270 litrů.

Z celkem 34 případů za celkem zhruba tři čtvrtě milionu jich podle mluvčí kroměřížské policie objasnila 19. "Objasněné případy většinou spáchali jednotlivci nebo dva pachatelé. Velké organizované skupiny nebyly zjištěny," vysvětlila mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová.

V jednom případě tak policisté dopadli i pětasedmdesátiletou ženu, neznámý naopak zůstává zloděj, který ze sedmi strojů ukradl na jeden zátah 1 800 litrů. Kromě padesátitisícové škody za naftu přitom poškodil GPS sondu v nádrži stroje za 21 tisíc.

Z rozhovorů s bagristy a řidiči náklaďáků, které Aktuálně.cz vloni vedlo na stavbě D1, vyplynulo, že firmy ke strojům, které bývají v noci odstaveny uprostřed liduprázdných polí, kvůli úsporám nenajímaly hlídače. To se ale časem změnilo, což by mohlo vysvětlovat pokles krádeží v roce 2010.

"Jako prevenci využíváme služeb hlídacích agentur, elektronická sledovací zařízení nádrží velkých strojů a podobně. S ohledem na bezpečnostní předpisy však nemohu být více konkrétní," naznačila mluvčí Eurovie Iveta Štočková.

 

Právě se děje

Další zprávy