Drahá ropa ohrožuje globální růst, varují velké banky

Karel Toman
26. 2. 2011 12:45
Cena ropy dosahuje úrovní, při nichž se světové HDP v minulosti dostávalo pod tlak
Tak za kolik? Ilustrační snímek.
Tak za kolik? Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

New York - Velké světové banky tento čtvrtek varovaly, že výpadek dodávek ropy od dalšího producenta podobného významu jako Libye by vedl ke globálnímu nedostatku této v mnoha ohledech klíčové suroviny.

Organizace vývozců ropy OPEC musí podle bankéřů jednat rychle, protože další růst cen ropy může ohrozit růst světové ekonomiky.

Banka Goldman Sachs vydala své prohlášení poté, co ropa Brent vzrostla o 8,5 dolaru na 120 dolarů za barel. Italská rafinérská společnost ENI, která patří mezi klíčové těžaře v Libyi, sdělila, že tamní výpadek dosahuje dvou třetin běžné produkce.

Jde o Alžírsko a Saúdskou Arábii

"Rizika spojená s šířením nepokojů tím oproti situaci před pár dny velmi vzrůstají, protože další narušení by mohla způsobit vážné nedostatky na větových trzích s ropou," sdělil agentuře Reuters analytik Goldman Sachs Jeffrey Currie.

V případě šíření nepokojů do zemí jako Alžírsko nebo Saúdská Arábie se bankéři obávají možnách dopadů na objemy těžby ropy.

"Když si začnete dávat dohromady počty barelů ropy, které jsou v sázce, pochopíte, proč jsou trhy nervózní," řekl Harry Tchilinguirian, hlavní komoditní stratég u BNP Paribas.

Snížení cen podle bank Barclays a Citi přitom nepřijde, dokud na trzích ropy nebude víc. "Dokud od těžařských zemí jako Saúdská Arábie neuvidíme konkrétní opatření, nemyslím, že se dočkáme sestupného tlaku na ceny," řekla analytička Barclays Amrita Senová.

Lídr zemí OPEC - Saúdská Arábie - musí podle Marka Fletchera z Citi přijmout nějaké opatření v řádu týdnů. "K dnešnímu dni jsme od Saúdské Arábie slyšeli hodně řečí, ale nic zatím neudělali a my potřebujeme vidět nějakou akci," řekl Fetcher ze Citi.

Jakýkoliv výpadek nahradíme, tvrdí Saudové

Saúdská Arábie, země s největšími zásobami ropy na světě, ve čtvrtek prohlásila, že může zaplnit jakýkoliv výpadek a zároveň že může nahradit všechny typy ropy, včetně té lehké, která se těží v Libyi. Odhaduje se, že OPEC má volnou kapacitu čtyř až šesti milionů barelů denně.

Cena nad 120 dolarů za barel může být podle Deutsche Bank bodem zvratu pro globální ekonomický růst. "Ropa nepochybně míří k úrovni, kterou mnozí naši kolegové vnímají jako klíčové ohrožení globálního růstu," oznámila Deutsche Bank ve svém ranním mailu investorům.

"120 dolarů za barel je úroveň, kdy se ropa jako součást globálního HDP začíná dostávat na 5,5 procent HDP, což je historicky prostředí, kde se světový růst dostával pod tlak," napslaa Deutsche Bank.

Banka BNP Paribas zvedla své odhady ceny ropy na druhé čtvrtletí u ropy Brent na průměru 117 dolarů a u americké ropy na 105 dolarů za barel. Roční průměry zvedla o 13 respektive 24 dolarů na 102 dolary za americkou ropu respektive 112 dolarů za barel Brentu.

„Za dané nejisté situace je však tato revize bodnutím do tmy," přiznává banka.

 

Právě se děje

Další zprávy