Drahá chyba. Špatně odhadl, co udělá miliardář Komárek

Jiří Hovorka Zuzana Kubátová Jiří Hovorka, Zuzana Kubátová
22. 11. 2013 11:25
Rozhovor s majitelem a šéfem společnosti Revolution Mobile Tomášem Budníkem.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Tomáš Budník, majitel firmy Revolution Mobile, se léta snažil vybudovat na českém telekomunikačním trhu dravce, který nabourá dominantní pozici Telefóniky, T-Mobilu a Vodafonu. První neúspěšný pokus absolvoval s mocnou kapitálovou skupinou Penta a jejím U:fonem. Pro Pentu to byl byznysový propadák. Budník do projektu naskočil už v pokročilé fázi a ztrátovou firmu alespoň provozně stabilizoval, vyřešit její dluhy ale už nedokázal.

Na projektu čtvrtého operátora pak pracoval pro PPF. V jejích barvách šel do první aukce na kmitočty pro rychlé sítě LTE, kterou ČTÚ vyhlásil loni na podzim a která se táhla až do letošního března. ČTÚ projekt nakonec odpískal. PPF následně koupila Telefóniku. A Budník se rozhodl pokračovat v projektu čtvrtého operátora na vlastní pěst, s vlastní firmou Revolution Mobile, kterou i se zaměstnanci odkoupil od PPF.

Sehnal sice investory ochotné do jeho vize investovat až 12 miliard korun, nakonec ale neuspěl.

Proč musí sen o čtvrtém operátorovi vzdát, jaké dopady má výsledek tento týden skončené druhé aukce frekvencí na český telekomunikační trh a co sám plánuje dál, o tom Budník vypráví v tomto rozhovoru v deníku Insider.

Jak hodnotíte výsledek aukce?

Jsme zklamaní. Na projektu jsme pracovali rok a půl, já osobně dokonce ještě o něco déle. Měli jsme příležitost rozjet něco úplně nového, bohužel to nevyšlo.

Kde se z vašeho pohledu stala chyba? Proč jste frekvence pro čtvrtého operátora nakonec nevydražili ani vy, ani další zájemce - firma Sazka Telecommunications miliardáře Karla Komárka?

Nemohu komentovat průběh aukce, porušil bych podmínky a mohl tak přijít o jistinu půl miliardy korun složenou u ČTÚ. Je to prostě tak, že jsme se aukce zúčastnili, ale neuspěli jsme v ní. Čekali jsme, že se druhý účastník bude v aukci nějak chovat, ale odhadli jsme to špatně.

Dal vám ten pokus vůbec něco, nebo cítíte jen zklamání?

Víte, v Evropě dnes v komunikacích není trh pro standardní operátory příznivý. Všichni škrtají náklady, stěžují si, že ceny nejdou nahoru, nemohou dělat smysluplné rozvojové projekty apod. Těží z toho sice koncový uživatel, ale většina lidí, kteří dnes pracují v telekomunikacích, je pod tlakem: čelí propouštění a nákladovým škrtům. Nám se povedlo v rámci tohoto projektu - díky tomu, že se stavěl na zelené louce - postavit vysoce motivovaný tým, shromáždili jsme dodavatele, kteří viděli, že mohou něco zajímavého nabídnout, povedlo se nám přeskočit hromadu technologických bariér, kterým stávající hráči čelí. Nakonec to bohužel nevyužijeme.

Kolik dosud projekt vaši firmu Revolution Mobile stál?

Desítky milionů korun. Peníze jsem do projektu vložil já a dva další partneři, kteří jsou nyní v pozici mých věřitelů. Jde o jeden česko-slovenský subjekt a druhý mezinárodní. A rozhodně s těmito partnery nemá nic společného PPF, přestože se o tom pořád spekuluje. Revolution Mobile byl opravdu čistě můj projekt.

Byznys v deníku Insider

Celý obsáhlý rozhovor o tom, proč nevznikne čtvrtý operátor, čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy