Drábkův plán na odhalování podvodů s dávkami má problém

Tomáš Fránek
5. 6. 2012 7:01
Ministerstvo financí upozorňuje na rizika chystaného systému na kontrolu sociálních dávek
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - K chystanému počítačovému systému na kontrolu sociálních dávek, který prosazuje vedení ministerstva práce a sociálních věcí v čele s ministrem Jaromírem Drábkem, má výhrady i ministerstvo financí vedené jeho stranickým kolegou Miroslavem Kalouskem. Bez jeho souhlasu přitom nelze projekt spustit.

Nový systém má kontrolovat lékaře posudkové služby a odhalovat podvody. Propojí a následně vyhodnotí informace ze všech dostupných databází. Odhalit tak může například ordinace, kde je vysoký nebo naopak příliš nízký počet prohlídek. Zjistí také, kteří lékaři kontrolují v nezvyklých časech.

Celý projekt, v němž má zakázku bez výběrového řízení získat společnost IBM, bude prověřovat i Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Existuje totiž několik dalších firem, které podobné kontrolní systémy provozují, přesto jim ministerstvo vůbec nedalo šanci se o zakázku ucházet.

Správná snaha, ale...

Ministr Drábek sice v květnu tvrdil, že projekt schválila vláda, to však není pravda. Ministři pouze dostali informaci, že se taková zakázka chystá, nic ale neschvalovali.

A ministerstvo financí zatím zelenou projektu nedalo. "Materiál byl vládě předložen jako materiál pro informaci a k těmto materiálům vláda nepřijímá usnesení," říká mluvčí Drábkova úřadu Viktorie Plívová.

Podle Kalouska je sice snaha zvýšit efektivitu systému lékařské posudkové služby správná, projekt ale obsahuje rizika.

„V interní meziresortní komunikaci upozorňujeme na určitá rizika, která mohou být v navrhovaném systému obsažena," říká Kalousek. Podle něj jde o interní komunikaci mezi úřady, proto zatím neuvedl žádné podrobnosti.

Podle informací online deníku Aktuálně.cz resort financí upozorňuje, že projekt by nemusel šetřit zdaleka tolik peněz, jak tvrdí ministerstvo práce a sociálních věcí.

Lidé, kteří by přišli o dávky, by totiž stejně zůstali závislí na pomoci státu. Navíc odměna by se vyplácela přímo z peněz určených na příslušné sociální dávky. To přitom není standardní postup.

Stanovisko Kalouskem vedeného resortu ještě není definitivní. Ministerstvo práce bude moci uzavřít příslušnou smlouvu, pokud vyjasní všechna potenciální rizika a pokud půjde o skutečně co nejefektivnější využívání veřejných prostředků.

"Nepředpokládám, že by ministerstvo práce a sociálních věcí uzavřelo tuto smlouvu bez našeho souhlasu," dodává Kalousek.

Ušetříme méně

Ministerstvo práce a sociálních věcí přitom dělá vše proto, aby šlo zakázku co nejrychleji dát firmě IBM.

Odmítlo už námitky jedné z největších softwarových společností na světě, firmy SAS Institute, podle které měl úřad vypsat soutěž. SAS si proto bude stěžovat na Úřadu pro hospodářskou soutěž.

V dopise, odmítajícím námitky SAS, se Drábkův náměstek Vladimír Šiška odvolává na nejmenovaného soudního znalce, který označil systém IBM za jediný vhodný.

Ministerstvo zároveň přiznává, že kontrolní systém neušetří miliardy korun (úspory měly činit maximálně pět miliard korun ročně, tedy pět procent z výdajů na dávky). Systém totiž nebude kontrolovat všechny sociální dávky spojené se zdravotním stavem, ale jenom část těchto dávek. Úspora, a tedy odměna pro softwarovou firmu, se tady bude počítat z výrazně nižší částky.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Správa sociálního zabezpečení - kde najít všechny kontakty?

 

Právě se děje

Další zprávy