Drábkova reforma: Obrana proti úřadům je těžší než dřív

Tomáš Fránek
14. 3. 2012 16:45
Ombudsman kritizuje změny na úřadech práce, chudí a postižení doplácejí na pragocentrismus

Brno - Takzvaný superúřad práce se sídlem v Praze, který jako součást sociální reformy vytvořil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, lidem výrazně ztížil možnost bránit se proti úředním rozhodnutím. A to zejména chudým či zdravotně postiženým občanům.

Lidé, kteří se chtějí u soudu bránit proti rozhodnutí jakéhokoliv úřadu práce v zemi, se totiž od začátku ledna mohou obrátit pouze na Městský soud v Praze. Do minulého roku se přitom lidé mohli bránit u jednotlivých krajských soudů.

Spory o sociální dávky, zaměstnávání cizinců nebo podporu v nezaměstnanosti patří přitom mezi případy, které soudy řeší poměrně často.

Na komplikaci, kterou přinesla Drábkem prosazená centralizace úřadů práce, upozornil veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský.

Z právního i lidského pohledu špatně

Městský soud v Praze, kam se mají lidé obracet, je podle Varvařovského přetížený. Lidem se tak výrazně ztíží možnost domoci se spravedlnosti. Změnu žádá i Městský soud v Praze, to označilo to, že do Prahy míří všechny žaloby, za nepřiměřenou zátěž.

Podle ombudsmana je tento postup, zvolený ministerstvem práce a sociálních věcí, špatný jak z pohledu právního, tak lidského.

"Uvážíme-li, že soudní ochrany se v těchto případech domáhají skupiny občanů vyžadujících zvláštní pozornost a ochranu (zdravotně postižení, senioři, lidé ohrožení chudobou či sociálním vyloučením), je taková úprava soudní příslušnosti zarážející i z lidského hlediska," říká Varvařovský.

"Centralizace na jediný soud v hlavním městě představuje omezení v realizaci sociálních práv v jejich už tak tíživé sociální situaci," dodává.

Ombudsman připomíná, že pro člověka s tělesným postižením někde z moravské vísky bylo sice i dříve obtížné dostat se ke krajskému soudu do Brna nebo Ostravy, ale přece jen to bylo jednodušší, než se dostat k Městskému soudu v Praze. Dodává, že na záležitost upozorňovali už někteří soudci.

Varvařovský se už proto obrátil na ministry práce a spravedlnosti, aby záležitost začali řešit.

"Ministr práce a sociálních věcí by měl urychleně iniciovat změnu zákona o Úřadu práce ČR, která by příslušnost soudu určovala podle sídla krajské pobočky. Čím déle totiž bude současná centralizace trvat, tím se bude přetíženost Městského soudu v Praze prohlubovat, což povede k dlouhodobému poškozování práv občanů," varuje Varvařovský.

Ministerstvo spravedlnosti podle jeho mluvčí Terezy Palečkové již problém začalo řešit. "O situaci víme a stejně jako pan ombudsman ji považujeme za zcela nežádoucí. Připravili jsme proto novelu soudního řádu správního, podle které budou rozhodnutí jednotlivých poboček úřadů práce přezkoumávat soudy místně příslušné podle sídla těchto poboček," říká Palečková.
Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím na kritiku ombudsmana nereagovalo.

Není to poprvé

Varvařovský si na postup Drábkem vedeného ministerstva nestěžuje poprvé. Už vloni upozornil na vážnou chybu v zákoně o zaměstnanosti. Postihla lidi, kteří sice měli dostat od zaměstnavatele odstupné, ale peníze ve skutečnosti neuviděli.

Podle schváleného zákona tito lidé neměli nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože byli po určitý čas kvůli odstupnému zabezpečeni a další peníze od státu nepotřebují. Ale to, jestli skutečně peníze dostali, nehrálo žádnou roli.

Ministerstvo odmítalo chybu přiznat a opravit, až po několika měsících ji tak museli napravit poslanci novelou zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy