Drábek přitvrdil: Milionová pokuta za práci načerno

Karel Toman
17. 5. 2012 6:30
Státní úřad inspekce práce udělil za čtvrtletí pětkrát vyšší pokuty než vloni
Dělník. Ilustrační foto
Dělník. Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Praha - Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) dodržel slovo a na nelegální práci si od Nového roku pořádně posvítil. Dokazují to čísla za první čtvrtletí, která online deníku Aktuálně.cz poskytl ze své činnosti Státní úřad inspekce práce.

Z meziročního srovnání vyplývá, že za první čtvrtletí letošního roku vyměřili inspektoři na pokutách pětkrát více než za stejné období loňského roku.

Za nelegální práci už také Státní úřad inspekce práce letos udělil pokutu milion korun, kterou od ledna umožňuje novela zákona o zaměstnanosti. Ta pro firmy počítá dokonce s až desetimilionovou sankcí.

Za co konkrétně tato milionová pokuta padla, zatím úřad nezveřejnil, protože sankce ještě není pravomocná. Pravděpodobně to ale bylo za nelegální práci cizinců. Tam totiž podle inspektorů padají pokuty nejvyšší.

Vysoká pokuta - 750 tisíc korun - byla letos v březnu udělena například na jižní Moravě, podle všeho za švarcsystém. Úřad ji totiž vyměřil zaměstnavateli, který "nelegálně dával práci třem osobám po dobu jednoho měsíce", pak ale uznal zaměstnanecký poměr a zpětně jim doplatil sociální a zdravotní pojištění.

Za černou práci padly dvě třetiny pokut

Jenom za nelegální práci vyměřila inspekce v prvním čtvrtletí pokuty za 22 milionů korun, což jsou více než dvě třetiny z 30 milionů, které za toto období udělila celkově. Za stejné období vloni přitom úřad rozdal pokuty "jen" za necelých šest milionů.

Ministr Drábek chce přísnějšími sankcemi zdanit nelegální práci v šedé ekonomice, kvůli níž státní pokladna přichází jen na daních až o pět miliard ročně.

Inspektoři se při kontrolách více než dříve zaměřují na postih nelegálního zaměstnávání cizinců nebo dodržování zákazu švarcsystému neboli zaměstnávání na živnostenský list.

"Za první čtvrtletí tohoto roku zjistily kontroly celkem 334 osob vykonávajících nelegální práci. Z toho bylo 219 občanů České republiky nebo EU a 115 cizinců ze zemí mimo EU," sdělila Aktuálně.cz Dalimila Solnická z odboru pracovních vztahů a podmínek Státního úřadu inspekce práce.

Nejvyšší pokuta uložená letos zaměstnavateli podle ní dosáhla zmíněného milionu korun. Minimální sankce, tedy nejnižší možná, se od letošního roku zvedla na čtvrt milionu. U živnostníků neboli fyzických osob činila letošní nejvyšší pokuta zatím "jen" 50 tisíc.

"Probíhá však již i správní řízení s návrhem na udělení pokuty v její maximální možné výši, tedy sto tisíc korun," dodala Solnická.

Inspektoři si došlápli na švarcsystém a cizince

Zatímco v lednu až březnu loňského roku provedli inspektoři celkem 4 984 kontrol, po nichž uložili 199 pokut za 5,717 milionů, letos čísla dramaticky narostla. Za první čtvrtletí uskutečnili 7 180 kontrol a uložili 677 pokut za zmíněných 30 milionů korun.

"Nejvíce uložených pokut spadá do oblasti pracovních vztahů a podmínek - letos jde o 369 pokut v celkové výši přes 13 milionů korun," uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí
Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí | Foto: Ondřej Besperát

Jenom na pokutách z kontrol zaměřených na dodržování novelizovaného zákona o zaměstnanosti vyměřil Státní úřad inspekce práce přes šest milionů. To je víc, než za stejné období vloni inspektorát vybral na všech pokutách dohromady.

Kolik z toho ale dopadlo na postih švarcsystému, není možné určit - statistiky inspektorátu to prý nedokážou rozlišit.

"Pracovněprávní vztah zastřený jinou smlouvou, neboli takzvaný švarcsystém, je pouze jednou z forem nelegální práce," vysvětluje inspektorka Solnická, proč nemůže do počítače zadat příkaz, aby jí ukázal jen čísla za švarcsystém.

Takovými formami nelegální práce je nejen výkon závislé práce "v simulovaném obchodním vztahu", ale i mimo pracovněprávní vztah obecně - tedy bez jakékoliv smlouvy nebo u cizinců bez příslušného povolení.

Prokázat švarcsystém je složité

Konkrétnější informace, za co v prvním čtvrtletí padly pokuty, zatím úřad nemůže sdělit, protože většina z nich ještě není pravomocně rozhodnutá.

"Z neformálních rozhovorů vím, že nejvyšší pokuty se udělují v případech, kdy například na stavbě pracuje nelegálně několik cizinců najednou," vysvětluje inspektorka Solnická.

V jednom případě bylo podle ní přistiženo sedm Ukrajinců, kteří měli povolení na práci v jiném městě, než ve kterém byli přistiženi.

"Tyto případy jsou na tom důkazně nejlépe. Zato švarcsystém je mnohem víc o subjektivním posouzení situace ze strany inspektorů a důkazně je tak na tom hůř," říká inspektorka.

"Neříkám, že švarcsystém neumíme prokázat, ale je to složitější a předpokládám, že se postižení budou soudit. Všichni, kteří za švarcsystém teď dostali pokutu, se odvolali," zdůrazňuje Solnická.

Jedno ze zpřísnění, týkající se nové povinnosti mít na pracovišti vždy smlouvy prokazující legálnost práce, navíc napadla renomovaná advokátní kancelář. Platnost vyměřených pokut tak zpochybnila, podle ní nelze přísné sankce udělovat v takových případech automaticky, jak původně plánovalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy