Drábek mění šéfa sociálky. Má být rychlejší a přísnější

Petr Kučera Petr Kučera
1. 11. 2010 15:47
Novým ředitelem České správy sociálního zabezpečení je Vilém Kahoun

Praha - Rychlejší a efektivnější fungování úřadu, přísnější kontroly a lepší přístup některých úředníků. To jsou hlavní úkoly pro nového ředitele České správy sociálního zabezpečení Viléma Kahouna, kterého v pondělí uvedl do funkce ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Kahoun nahradí dosavadní ústřední ředitelku Boženu Michálkovou. Tu ministr odvolal kvůli pochybením jejího úřadu, hlavně kvůli nedodržování správních lhůt v délce 90 dnů. Někdy je úřad překračoval až na dvojnásobek, což ke konci září pocítilo 2500 lidí.

"Mojí úlohou bude zajistit, aby Česká správa sociálního zabezpečení plnila řádně a včas své úkoly a poslání," říká Kahoun, který dosud řídil jihočeská pracoviště tohoto úřadu. Cílem je maximální efektivita a dynamika, dodává.

Konec zpoždění?

"Ve velmi krátké době by mělo dojít ke stabilizaci situace ve správních agendách a vydávání rozhodnutí ve správní lhůtě," říká Drábek k prioritám nového šéfa. Úřad měl v posledních měsících zpoždění zejména při přiznávání důchodů a výplatách nemocenské či mateřské.

Uspíšit by se měla vydávání rozhodnutí o přiznání důchodů, a to jak invalidních tak i starobních. "Tak, aby lhůty čekání na vyřízení žádosti nebyly v některých případech až několikaměsíční," dodává Drábek. Výjimkou jsou komplikované žádosti například s nutným započítáním let odpracovaných v zahraničí a podobně.

Kontroly v terénu, ne jen na papíře

Další prioritou je zvýšení kontrol prováděných přímo v terénu. "Chceme posílit věcnou stránku kontrol a hodnocení skutečného stavu pracovních smluv a počtu zaměstnanců," říká Drábek. Průběžná kontrola zaměřená pouze na obsah smluv totiž neodhalí porušení zákona ze strany firem. Zaměstnanec pak kvůli tomu nemá nárok na nemocenskou, odpracované roky se mu nezapočítávají do důchodu a podobně.

Nový šéf má také posílit klientský přístup úředníků vůči občanovi. "Je nutné ctít, že úředník je zde pro občana a nikoli naopak," vysvětluje Drábek a dodává, že profesionalita zaměstnanců ČSSZ je sice velmi vysoká, ale klientský přístup není v některých případech dodržován.

 

Právě se děje

Další zprávy