Dovolená na Islandu: Drahá záležitost i přes krizi

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
7. 2. 2009 21:30
Z ekonomického hlediska ostrov i nadále není výhodný, tvrdí analytici
Kemp v islandském národním parku Skaftafell
Kemp v islandském národním parku Skaftafell | Foto: Pavla Hejlová, Aktuálně.cz

Praha/Reykjavík - Island je oblíbenou turistickou destinací, nicméně pro průměrného turistu nikdy nebyl levnou záležitostí. Islandská koruna před nedávnem sice kvůli finanční krizi utrpěla výrazný pokles, ale tento fakt nechává analytiky chladnými - ostrov v Atlantiku podlen nich výrazně levnější nebude.

Během podzimu se islandská koruna propadla vůči ostatním zhruba o polovinu. Ti, kteří na oslabení měny včas zareagovali, si tak koupili dovolenou na Island pro letošek výrazně levněji.

Vyjednat si ji ale museli "na vlastní pěst". Katalogové ceny u cestovních kanceláří na letní sezónu, které se kalkulují právě v podzimním období, klesly v průměru jen velice mírně. Řada islandských podnikatelů totiž po propadu měny začala počítat ceny turistických služeb v eurech. "Většina hotelů i dopravců tak pro letošní rok dává ceny v evropské měně," upozornil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Island u cestovek: letos o pět procent levnější

Cestovní kanceláře tak ve výsledku zlevnily zájezdy na Island pro letošní rok v průměru o pět procent.

"K propadu kurzu islandské koruny došlo již na podzim roku 2008, tudíž aktuální cenovou hladinu jsme již mohli zohlednit při přípravě našich leteckých zájezdů na Island na rok 2009," říká například Ladislav Peška ze cestovní agentury SLAN Tour. "Mírně se snížila položka za ubytování a místní dopravu. Ceny hotelů jsou vesměs v islandských korunách, jejíž kurs se mírně zlepšil, ale naopak islandské hotely každoročně nominálně zvyšují cenu ubytování. Tudíž ten celkový efekt nebyl nějak velký."

S cenou šla dolů i cestovní agentura Adventura, a to u zájezdů na Island pod stan. Hlavním důvodem byl ovšem nákup nového expedičního vozu, který má větší kapacitu. "Poměrně znatelnou část nákladů platíme v eurech, takže kurz islandské koruny na cenu našich zájezdů nemá až tak velký vliv," vysvětluje Jiřina Saňová z Adventury.

Na ostrově bují inflace

Islandská koruna už není tak slabá - zatímco se v  listopadu kurz pohyboval okolo 15 korun, nyní se 100 korun islandských obchoduje za více než 19 korun českých. Mírně posiluje také k euru i k dolaru.

Samotný hrubý domácí produkt Islandu sice podle údajů ke konci letošního ledna meziročně vzrostl o 12,3 procenta. "Nicméně spotřebitelská inflace, tedy úroveň maloobchodních cen, ke konci ledna dosáhla meziročně 18,6 procenta," uvádi analytik Josef Stoulil z Capital Partners. Inflaci zvýšily především drahé dovozy. Pro srovnání, za uplynulé období činila 5,8 procenta.

"Z hlediska pohledu českého turisty a to spíše movitějšího rázu, se tedy podmínky na Islandu nevyvíjí zrovna ve prospěch doporučení přiměřeně "drahé" dovolené, která odpovídá představě poučeného cestovatele," dodává Stoulil. "Celkově lze říci, že tento region nelze z hlediska ekonomického přímo doporučit." 

Loni navštívilo zemi na pět tisíc českých turistů, více než polovina z nich si zájezd vyjednala u cestovní kanceláře. Kouzlo pro turisty spočívá poněkud jinde než v cenách - hlavním lákadlem, kvůli kterému si lidé připlatí, zůstává islandská příroda, kvalitní služby i pověstná přívětivost místních obyvatel. "Island je pro řadu lidí vysněnou destinací pro dovolenou," dodává Okamura a z tohoto pohledu ho přirovnává například k Austrálii či Novému Zélandu.

 

Právě se děje

Další zprávy