Dovezené zboží zlevnilo méně než to, které Češi vyvezli

Ekonomika Ekonomika
15. 3. 2010 9:49
Ceny padaly v porovnání s loňským rokem. Při srovnání s předchozím měsícem ale mírně rostly
Zboží, které do Česka přijelo, zlevnilo méně než to, které Češi prodali za hranice.
Zboží, které do Česka přijelo, zlevnilo méně než to, které Češi prodali za hranice. | Foto: Wikimedia Commons

Praha - Rychleji než v prosinci klesaly ceny zboží, které obchodníci do Česka dovezli ze zahraničí, ale i zboží putujícího opačným směrem. V porovnání s předchozím rokem klesly ceny dovozu o 3,9 procenta, ceny vyvezeného zboží dokonce o 5,5 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

V porovnání měsíců navzájem však pokles cen zpomalil. Proti loňskému prosinci se dovozní ceny zvýšily o 0,8 procenta a vývozní o půl procenta.

Rychlejší pokles cen zahraničního zboží v meziročním srovnání padá především na vrub zlevnění strojů a dopravních prostředků o 4,5 procenta. Ale klesaly i další ceny - například u polotovarů o 5 procent, průmyslového spotřebního zboží o 4,8 procenta či u ostatních surovin o 16,8 procenta.

Opačným směrem zamířily v lednu pouze ceny dovážených minerálních paliv - ta podražila o 7,2 procenta.

U zboží, které naopak mířilo z České republiky do zahraničí, bylo tempo poklesu cen ve srovnání s lednem předchozího roku ještě vyšší. Zatímco v prosinci zlevnilo české zboží o 3,9 procenta, v lednu to bylo 5,5 procenta. Ceny u vývozu navíc klesaly už šestý měsíc za sebou.

K poklesu nejvíc přispělo snížení cen polotovarů o 12,2 procenta. Minerální paliva zlevnila dokonce o 14,6 procenta, stroje a dopravní prostředky o 3,7 procenta a průmyslové spotřební zboží o 3,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy