Dost bylo škrtů. Teď musíme podpořit růst, radí NERV

ČTK ČTK
30. 8. 2012 11:21
Veřejné finance se podle výroční zprávy NERV stabilizují rychleji, než se čekalo
Foto: Repro: Aktuálně.cz

Praha - Národní ekonomická rada vlády (NERV) se v následujícím roce zaměří především na prorůstová opatření, která připravuje vláda. Dalším tématem práce NERV bude podpora konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky.

Vyplývá to z výroční zprávy poradního orgánu vlády, kterou představil na tiskové konferenci premiér Petr Nečas společně s členy NERV.

Pracovní skupiny, v rámci kterých členové rady dosud pracovali, budou dále působit spíše jen při zdůraznění některého z témat.

Podle výroční zprávy se veřejné finance stabilizují mnohem rychleji, než se původně čekalo. Proto se nyní stává klíčovou otázka ekonomického růstu a jeho podpory. "NERV v této diskusi může částečně navázat na své dřívější návrhy, které byly realizovány v Národním protikrizovém plánu v roce 2009," uvádí zpráva.

V případě konkurenceschopnosti bude NERV mimo jiné působit jako auditor naplňování plánu tak, jak jej vláda stanovila ve Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti.

Zamítnutí návrhů z politických důvodů

V uplynulých dvanácti měsících se NERV věnoval především dluhové krizi v eurozóně, novému rozpočtu Evropské unie na roky 2014 až 2020, proexportní politice, změnám financování vysokých škol a otázkou fondů EU.

V rámci protikrizového plánu z roku 2009 bylo například umožněno, aby komerční banky mohly firmám poskytovat státem podporované vývozní úvěry. Rovněž byl zvýšen kapitál České exportní banky, novelizován insolvenční zákon, zrychleny odpisy vybraného majetku pro firmy a zavedení slev na sociálním pojištění pro zaměstnavatele.

"Chci zdůraznit velmi pozitivní roli NERV, která přináší podnětné náměty pro hospodářskou politiku státu," uvedl Nečas. Některé podněty vláda podle něj akceptuje, některé z politických důvodů podle něj přijmout nejde.

Přesto podle něho vláda hrubým odhadem akceptovala 80 procent ze všech návrhů přeložených NERV. "Rozpočtová politika, důchodová reforma, protikorupční strategie i strategie konkurenceschopnosti vychází a jsou založeny na názorech NERV," uvedl premiér.

Ekonomická rada obnovila svou činnost před dvěma lety s cílem pomoci vládě nalézt optimální podobu reforem. NERV se také podílel například na Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR na roky 2012-2020.

 

Právě se děje

Další zprávy