Dopravci cítí návrat krize. Kamionová doprava klesla

ČTK ČTK
21. 6. 2012 15:00
Prognózy počítaly s vyšším výběrem mýtného o pětinu, je to jen desetina
Foto: praha4.cz

Praha - Kamionová doprava v letošním roce zažívá pokles. Počet přepravených tun na silnici klesl v prvním čtvrtletí o devět procent, v přepočtu na tunokilometry byl pokles o čtyři procenta. Vyplývá to z údajů ministerstva dopravy.

Pokles přeprav naznačují i údaje o výběru elektronického mýta. Ten se od ledna do března sice meziročně zvýšil o 9,5 procenta, mýtné sazby ale na začátku roku zdražily v průměru o čtvrtinu. Vedle poklesu přeprav za relativně nižším výběrem stojí i obnova vozového parku, kdy nové vozy plnící přísnější emisní limity platí nižší sazby.

"V našich prognózách jsme počítali s nárůstem výběru mýtného o 15 až 20 procent. Skutečnost je však jen okolo deseti procent. Chybějících deset procent je úspora, kterou dopravci generují přechodem na vyšší euro normy," uvedl šéf karetní firmy DKV Ondřej Pavlík. Podotkl, že rychlejší obnova vozového parku je vidět spíše u dopravců ze západních zemí, jako je Německo, probíhá ale i v Česku.

Zakázky možná porostou

Podle mluvčího sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe je situace na trhu letos nestabilní, i když ohledně počtu zakázek panuje mezi dopravci optimismus. "Problém jsou zvýšené náklady spojené s mýtem a naftou. Podniky také musí šetřit a intenzivně tlačí na ceny, takže ziskovost je minimální až žádná," dodal.

Od července by měly začít platit vládou slíbené slevy na mýtu, které mají kompenzovat jeho zdražení. Dopravci ale o slevy budou moci žádat až zpětně na začátku příštího roku, takže jejich současnou situaci to neovlivní.

 

Právě se děje

Další zprávy