Doprava, vzdělání a zdraví stály Čechy víc, jídlo méně

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
14. 6. 2011 15:54
Statistici spočítali, jak se měnily náklady českých domácností v prvním čtvrtletí
Na dopravu vydaly české domácnosti v průměru o 88 korun na osobu víc než před rokem.
Na dopravu vydaly české domácnosti v průměru o 88 korun na osobu víc než před rokem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Za dopravu a vzdělávání utratili Češi v letošním prvním čtvrtletí o deset procent víc než před rokem. Zjistil to Český statistický úřad.

Průměrné výdaje na dopravu dosáhly v prvním čtvrtletí u každé rodiny asi 1030 korun měsíčně na osobu. To je o 88 korun více než loni ve stejnou dobu.

Na vzdělávání vydaly domácnosti na každého svého člena měsíčně v průměru 84 korun, o osm korun více než loni.

Meziročně náklady na dopravu vzrostly podle statistiků nejvíce v městech mezi 10 tisíci až 50 tisíci obyvateli. Za vzdělávání si oproti minulému roku nejvíce připlatily domácnosti v obcích pod 10 tisíc obyvatel.

Nárůst výdajů domácnosti zaznamenaly také u péče o zdraví, a to o více než sedm procent. Průměrně vydaly rodiny na péči o zdraví u každého svého člena 272 korun, o 19 korun více než loni.

Připlatily si také za výdaje na bydlení, alkoholické nápoje a tabák. Například průměrné náklady spojené s bydlením dosáhly u každého člověka 2118 korun. Loni to bylo o 63 korun méně.

Meziroční pokles zaznamenaly výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje, odívání a obuv, poštu a telekomunikace a rekreaci a kulturu.

Náklady na potraviny klesly ze 1789 korun na osobu měsíčně na 1748 korun. Snížily se tak o více než dvě procenta. Výdaje na odívání a obuv klesly zhruba o procento.

 

Právě se děje

Další zprávy