Doplňky stravy obsahují stále častěji zakázané látky

Tomáš Fránek
22. 3. 2008 17:00
U kontrol neuspěla třetina vzorků
Foto: Jaroslav Jiřička

Brno - Stále oblíbenější potravinové doplňky, které Češi nakupují za stovky milionů korun, nepatří mezi nejbezpečnější. Zakázané látky obsahuje stále více doplňků, v lepším případě jejich složení neodpovídá údajům na etiketách.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se problémy týkaly až třetiny všech výrobků kontrolovaných v minulém roce. Letos inspekce zakázala prodej již šesti doplňků stravy.

A výrobek San Attitude dovezený do Česka ze Spojených států obsahoval dokonce velké množství anabolických steroidů. Inspektoři ho označili za extrémně škodlivý.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěté také:
Supermarkety Billa nabídnou vlastní biopotraviny
Po bio-potravinách přichází bio-kosmetika

Extrémní anabolika

"Oba anabolické steroidy jsou také uvedeny na Seznamu zakázaných látek a metod dopingu pro rok 2008. Protože se jedná o extrémně nebezpečný výrobek, vytvořila inspekce tříčlennou komisi, která přímo ve spalovně dohlédne na likvidaci celé šarže," uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Další články
Autor fotografie: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Z výsledků kontrol tak například vyplynulo, že téměř polovina přípravků měla jiné složení, než bylo deklarováno na obalu. Jeden dokonce neobsahoval téměř žádnou z uvedených látek, šlo pouze o roztok cukru s jahodovou příchutí.

Méně nebezpečné jsou pak potravinové doplňky, které "pouze" neobsahují látky deklarované na etiketách výrobku. Jeden z posledních odhalených výrobků pochází například od firmy Starlife, jejímž majitelem je zlatý olympionik z Barcelony v desetiboji Robert Změlík.

"Dostali jsme podnět od spotřebitelky, že podle údajů z internetového obchodu by člověk při navrženém dávkování čtyřikrát překročil doporučenou denní dávku vitamínu A. Při analýze jsme ale zjistili, že výrobek Cell Guard žádný vitamin A neobsahuje," řekl vedoucí odboru zkušební laboratoře inspekce Petr Cuhra.

Výrobky ze zámoří

Nejvíce závadných nebo špatně označených potravinových doplňků bylo z Česka, další pak byly většinou ze Spojených států.

Inspekce doplňky kontroluje od roku 2004, kdy byly v legislativě vyčleněny z běžných potravin a zařazeny do speciální kategorie. Hned v prvním roce odhalila v jednom z výrobků látku na zvýšení potence, která ale může být obsažena pouze v lécích na předpis.

V roce 2005 odebrala inspekce 62 vzorků, z nichž za nevyhovující označila 18, o rok později to bylo již 92 vzorků a 30 zákazů prodeje. Loni inspekce testovala 228 výrobků, v testech jich nevyhovělo 35.

 

Právě se děje

Další zprávy