Domnělý vládce Setuzy dostal trest za podezřelé obchody

Tomáš Fránek
24. 6. 2008 11:25
Případ miliardáře Sisáka se vlekl 11 let

Brno - Podezřelé obchody zkrachovalé První slezské banky z poloviny 90.let se dočkaly definitivního verdiktu.

Nejvyšší soud potvrdil, že bývalý předseda představenstva banky Petr Sisák, zařazovaný mezi sto nejbohatších lidí v Česku, a bývalý místopředseda představenstva Peter Pešta byli oprávněně odsouzeni soudy v Opavě a Ostravě k podmínečným trestům na osm a čtyři měsíce.

Soudy Sisáka i Peštu potrestaly za zkreslování účetnictví a porušování závazných pravidel hospodářského styku v případě ručení za úvěry, které byly pro banku nevýhodné a odporovaly i pravidlům nastaveným Českou národní bankou. První slezská banka přišla o licenci v květnu 1996, od listopadu 1997 byla v konkurzu.

Netrestejte nás

Sisák i Pešta se obrátili s dovoláním na Nejvyšší soud. Sisák v dovolání uvedl, že veškeré jeho kroky byly veřejné a dostupné ostatním členům představenstva a neměl v úmyslu nikomu způsobit škodu.

A oba bankéři požadovali, aby Nejvyšší soud zrušil jejich tresty za to, jak dlouho se jejich případ projednával. Vyšetřování totiž začalo už v roce 1997, první verdikt u soudu ale padl až v roce 2006.

Proti tomu se postavilo Nejvyšší státní zastupitelství. "Žádné ustanovení Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod ani jiné mezinárodní smlouvy nestanoví, že porušení práva na projednání věci v přiměřené lhůtě by bylo sankcionováno povinností státu nepokračovat v trestním stíhání a zastavit trestní stíhání," uvedli ve svém stanovisku státní zástupci.

Podle senátu Nejvyššího soudu vedeného soudcem Františkem Púrym je porušení práva na to, aby byl případ projednán co nejrychleji, zásahem do práva na spravedlivý proces. "Porušení tohoto práva samo o sobě však nezakládá nepřípustnost trestního stíhání," uvedli soudci.

Měli jste se poradit

A i když došlo k odsouzení Petra Sisáka po poměrně dlouhé době, která uplynula od spáchání trestného činu, vzaly to soudy v Opavě i Ostravě v potaz a zohlednily to v uloženém trestu, který je na spodní hranici trestní sazby. "Delší dobu, která uplynula od spáchání činu, tedy odvolací soud v podstatě ani nemohl zohlednit v uloženém trestu více, než jak učinil," uvedli soudci.

Nejvyšší soud odmítl i další námitky Sisáka a Pešty, kteří zpochybňovali trestnost svého počínání.

"Obviněný (Sisák) byl povinen předcházet vzniku škody na majetku banky jako akciové společnosti, v níž působil jako předseda představenstva, a pokud neměl dostatek odborných zkušeností s učiněním předmětného směnečného avalu, třebaže sám měl právnické vzdělání, bylo jeho povinností zajistit odbornou pomoc náležitě kvalifikovaného subjektu, např. advokátní kanceláře specializující se na právo směnečné či šekové nebo na bankovní závazky," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

Časopis Týden, který sestavuje žebříček miliardářů působících v Česku, odhadl Sisákův majetek na dvě miliardy korun. Podle Týdne je Sisák jednou z nejopovrhovanějších postav v českém byznysu. Kde se objevil, tam došlo ke krachu a zmizení obrovského množství peněz.

Pohyboval se kolem CS fondů, z nichž zmizelo přes miliardu korun, kolem Zbrojovky Brno, která zkrachovala, či kolem takzvaných Nemethových směnek. Ovládal zkrachovalé peněžní domy Ekoagrobanka a První slezská banka.

Sisák má také stát za společností Viachem, která spoluvlastní Setuzu.

 

Právě se děje

Další zprávy