Dokonáno. Sazka spadla do konkurzu, Hušák končí

Zdeněk John
27. 5. 2011 22:50
Po nejstarší loterijní firmě zbyly miliardové dluhy, PPF a KKCG se ji pokusí resuscitovat
Soudní místnost v Národním domě na Vinohradech. Soudce Harmach na pódiu uprostřed
Soudní místnost v Národním domě na Vinohradech. Soudce Harmach na pódiu uprostřed | Foto: Ludvík Hradilek

* Do textu jsme nově doplnili vyjádření PPF a Aleše Hušáka po vyhlášení konkurzu * Účinek konkurzu nastane zveřejněním v insolvenčním rejstříku, což by se mělo stát v pondělí 30. května

Praha - Krach nejstarší tuzemské loterijní společnosti Sazka se stal realitou. A faktický konec Aleše Hušáka ve firmě rovněž.

Věřitelé firmy na schůzi v budově Městského soudu v Praze v pátek po sedmé hodině večerní poslali Sazku do konkurzu.

Schůzi totiž ovládly firmy kontrolované PPF a KKCG a zástupce držitelů dluhopisů, kde mají významné slovo opět PPF a KKCG. Miliardáři Petr Kellner a Karel Komárek (PPF a KKCG) dosud nedostali odpověď na své podmínky, které by Sazku ještě před konkurzem uchránily, a už s nimi ani nepočítali.

"Konkurs není konec loterijní firmy, ale v tuto chvíli jediná cesta, jak ji zachránit a rychle obnovit," uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Harmachův kvapík

Soudce Jaromír Harmach smetl v pátek se stolu všechny námitky, kterými chtěli Sazka i věřitelé spojení s Pentou a eInvestem dosáhnout odložení schůze věřitelů, a hlavně také odmítl dát hlasovací práva držiteli sporné šestimiliardové pohledávky společnosti Bestsport, majitele O2 Arény.

Neuznal ani další námitky Sazky a zástupců Penty a eInvestu.

Na schůzi věřitelů se odehrály další důležité formální kroky. Například dosavadní prozatimní věřitelský výbor se změnil ve skutečný výbor věřitelů, navíc v něm kromě PPF, KKCG, Česká spořitelny a Gtechu (vlastník sítě terminálů) bude zasedat ještě správce dluhohopisů, tedy londýnská The Bank of New York Mellon.

Hušákův konec

Městský soud v Praze konkurz vyhlásil neprodleně. Účinek ovšem nastane až zveřejněním v insolvenčním rejstříku. "Zřejmě to bude hotové již v pondělí 30. května," informovala mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Znamená to, že se moci nad Sazkou ujímá konkurzní správce. Věřitelé v této roli ponechali Josefa Cupku, dosavadního insolvenčního správce. Cupka bude plnit roli statutárního zástupce Sazky, pravomoce představenstva firmy v konkurzu jsou prakticky nulové.

Dosavadní majitelé - tedy sportovní svazy a sdružení - přišli definitivně o mnohamiliardový majetek, který jim měl nést každoročně milionové příjmy, v posledních letech kvůli splácení arény však finanční toky vyschly.

Resuscitace Sazky teprve začne

PPF a KKCG nyní čeká obtížná resuscitace mrtvolné firmy. Investovaly do ní už pět miliard korun a nyní budou muset vynaložit další miliony, pokud opravdu budou chtít Sazku převzít a znovu rozběhnout. K tomu ovšem povede ještě spletitá právní cesta.

Nad Sazkou přitom visí reálná hrozba odejmutí licence.

Ministerstvo financí vede se Sazkou správní řízení pro nezaplacené poplatky ve výši 66 milionů.

Josef Cupka už dříve Aktuálně.cz řekl, že nejdůležitější pro Sazku je udržet ji v chodu. Dá se tedy s jistotou předpokládat, že se pokusí obnovit například smlouvy s operátory o dobíjení mobilů (dříve z nich Sazka měla tržby kolem deseti miliard ročně) a zabránit odejmutí licence.

"Nemá cenu podávat rozklad, nemáme na to peníze," řekl ve čtvrtek generální ředitel Sazky Aleš Hušák v rozhovoru pro Aktuálně.cz o hrozbě ztráty licence.

Hlavním úkolem Cupky v konkurzu však bude pokus co nejvýhodněji zpeněžit to, co po Sazce zbylo, aby věřitelé dostali alespoň nějaké peníze. To může učinit teprve, až verdikt o konkurzu nebyde právní moci. Do té doby může majetek Sazky pouze pronajmout.

PPF a KKCG stojí o její loterijní byznys. Budou tedy v konkurzu nejspíš usilovat o značku a vše, co s loteriemi souvisí a Sazce přitom patří. Tím není například síť terminálů patřící firmě Gtech.

Cupka ale musí také zajistit co nejrychlejší finanční injekci, protože Sazka je nyní bez peněz. "Zbyly nám jednotky milionů," řekl Aktuálně.cz Hušák.

Sazka, Penta a eInvest již řekly, že se proti rozhodnutí o konkurzu odvolají a pokusí se v dalších právních bitvách výsledek schůze věřitelů zpochybnit.

"Sazka se zcela určitě proti vyhlášení konkurzu odvolá. Bude se mu bránit všemi právními prostředky. A bude to dlouhá právní bitva, to vám garantuji," citovala čtk Aleše Hušáka.

To může být pro PPF a KKCG další velké riziko.

Hušák označil insolvenční proces se Sazkou za zmanipulovaný a přirovnal ho k případům soudce Berky, tedy konkurzní mafie z 90. let.

 

Právě se děje

Další zprávy