Dokažte, že Škodovka je české auto, vyzval soud dovozce

Tomáš Fránek
16. 11. 2009 9:37
Ústavní soud v několik případech rozhodoval ve sporech o dovoz Škodovek ze zahraničí
Foto: Radek Pecák

Brno - Dovozci Škodovek ze zahraničí musí jednoznačně prokázat, že jde o český výrobek, jinak za ně zaplatí dovozní clo a daň z přidané hodnoty.

Až k Ústavnímu soudu tak doputovalo šest případů ze severu Čech, ve kterých si dovozci aut stěžovali na postup celníků. Firmy dovážely z Německa a Rakouska ojeté vozy, část z aut byly Škodovky.

Kdo má pravdu?

A podle jednoho z bodů, které Česko uzavřelo s Evropskou unií, se za výrobky z Česka dovozené zpět do země nemusí platit dovozní clo. Celníci ale kvůli neúplným dokladům, jako byly chybějící kupní smlouvy, neuznali nárok dovozců a rozhodli, že cla a daň zaplatit musí.

To roztočilo kolotoč soudních sporů. Krajský soud v Ústí nad Labem se nejprve dovozců aut zastal a rozhodnutí celníků zrušil. Podle soudců z Ústí není možné nejasně znějící zákon vyložit v neprospěch firem a celníci si sami měli ověřit, že auta Škoda jsou český výrobek.

Nejvyšší správní soud ale rozhodl opačně. Podle nich vymezuje mezinárodní smlouva upravující tuto oblast, jaké dokumenty musí dovozci předložit.

Pokud by celníci měli dodatečně ověřovat původ zboží, šlo by podle soudců Nejvyššího správního soudu o složité a zdlouhavé ověřování. "Výsledky u takového výrobku, jakým jsou automobily Škoda, jsou celkem předvídatelné. Pro řadu jiných výrobků je ale takové šetření obtížné, ne-li zhola nemožné," uvedli soudci.

Dovozci aut se ale ještě pokusili výsledek sporu zvrátit u Ústavního soudu, ten nyní rozhodoval šest případů. Dovozce v jednom z posuzovaných případů dovezl z Německa vozy Seat, Renault, Ford, Toyota a Opel a ve dvou případech také osobní automobily značky Škoda. Podobná situace byla i v dalších případech. A celníci pro neprokázání původu aut doměřili dovozci jak clo, tak daň z přidané hodnoty.

Je to v pořádku

Podle stížnosti dovozců celní úřady překročily svoje pravomoci. "Takový postup  je v rozporu s myšlenkou přidružení k Evropskému společenství a snahou o odbourávání překážek volného pohybu zboží," uvedl jeden z dovozců ve stížnosti.

Senát Ústavního soudu vedený soudkyní Vlastou Formánkovou ale stížnost odmítl. "Z obsahu stížnosti nevyplývá žádný zásah do práv. Nejvyšší správní soud se jednoznačně vypořádal se všemi námitkami a přiléhavým způsobem vyložil příslušné články dohody a vysvětlil, proč postup celního úřadu při dodatečném vyměření cla a daně z přidané hodnoty za dovoz osobních automobilů pro neprokázání jejich původu ze států Evropské unie byl správný," rozhodli soudci.

Podobně rozhodovaly i další senáty Ústavního soudu. "Verdikt soudu byl správný, u dovezených automobilů neprokázal jejich původ ze států Evropské unie," rozhodl také senát vedený soudcem Miloslavem Výborným.

"Z obsahu stížností vyplývá, že platební výměry byly vydány po jednání celních orgánů, směřujícím k osvědčení původu zboží. A poté, co se pochybnosti o jeho původu a pravosti souvisejících dokladů nepodařilo odstranit, nebyl nárok na celní zvýhodnění stěžovateli přiznán důvodně," uvedl i senát vedený soudkyní Eliškou Wagnerovou.


 

Právě se děje

Další zprávy