Dohoda s Mittalem padla, Vítkovice propustí 320 lidí

ČTK Karel Toman, ČTK
15. 6. 2010 14:45
Ruský majitel Evrazu Vítkovice už dříve ohlásil: Bez dohody o cenách huť zavřeme
Vítězem se stal snímek Petra Felzmanna s názvem Kouř
Vítězem se stal snímek Petra Felzmanna s názvem Kouř | Foto: Petr Felzmann

Ostrava - Dvě největší hutě v Ostravě se nedohodly na cenách dodávaného železa. Ve městě kvůli tomu mohou přijít o práci stovky lidí, informovala dnes agentura ČTK.

Dohoda zkrachovala mezi hutí ArcelorMittal a Evraz Vítkovice Steel. Zástupce ruského majitele Evrazu  přitom zhruba před měsícem prohlásil, že pokud se na cenách s největší tuzemskou hutní firmou ArcelorMittal Ostrava nedohodnou, svou vítkovickou ocelárnu, kde pracuje 320 lidí, uzavřou.

Pro Moravskoslezský kraj by to byla další rána.  S 11,6 % lidí bez práce mělo koncem května druhou nejvyšší nezaměstnanost v zemi po kraji Ústeckém (13,2 %).

Informaci o tom, že se obě firmy nedohodly, potvrdil ČTK zdroj z ArcelorMittal Ostrava.

Mittal: Dali jsme nabídku, která se neodmítá

Zavření Evraz Vítkovice Steel by však postihlo i další externí provozy a dodavatele. Dopad by to mělo i na ArcelorMittal, který Vítkovicím Steel dodává významnou část svoji produkce z vysokých pecí. Zatím není jasné, jestli by se případně propouštělo i v této firmě.

Podle informací ČTK zasílali zástupci ArcelorMittal nabídky Vítkovicím Steel do poslední chvíle.

"Jednání se po příjezdu zástupců z Ruska, kteří oznámili, že uvažují o uzavření ocelárny, ještě zintenzivnilo. Ale na ceně a dodávkách jsme se nakonec nedohodli," uvedl zdroj z ArcelorMittal Ostrava. Podle něho byly nabídky pro Vítkovice Steel výhodné. "Podle nás byla naše konečná nabídka taková, která se neodmítá," podotkl.

Mediální zástupkyně Evraz Vítkovice Steel Kateřina Krumpochová ČTK sdělila, že firma se během dneška nebude k problému vyjadřovat. Společnost připravuje na středu tiskovou konferenci v Praze, kde se má vyjádřit.

Evraz: Proděláváme. Končíme

Zástupce majitele vítkovické ocelárny, člen vedení ruské skupiny Evraz Group Pavel Tatyanin před měsícem v Ostravě řekl, že jim ArcelorMittal prodává železo za nepřiměřené ceny.

"Dodavatel nereflektuje světové ceny. Chceme, aby byla cena přizpůsobena trhu," uvedl Tatyanin. Podle něho je ocelárna kvůli vysokým cenám nakupovaného železa dlouhodobě prodělečná. Skupina proto vyzvala management Vítkovice Steel, aby připravil plán na možné uzavření ocelárny.

Přímo ve Vítkovicích Steel, které nyní zaměstnávají celkem 1260 lidí, mají nadále normálně fungovat další tři provozy. Firma se má dále zaměřit na válcování plechů a profilů.

 

Právě se děje

Další zprávy