Dodávky plynu do Česka klesnou až o 75 procent

Ekonomika Ekonomika
6. 1. 2009 11:25
Kvůli omezení dodávek se sejde krizový štáb

Praha/Brusel - Dodávky plynu do České republiky během úterý klesnou o 75 procent proti nasmlouvanému stavu. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský s tím, že snížení dodávek oznámil ruský plynárenský monopol Gazprom.

Zásoby, které má Česká republika, by měly vydržet zhruba 40 dní.

Podle informací České televize se dnes v poledne sejde kvůli omezení dodávek plynu do Česka krizový štáb.

"Situaci nepovažujeme za kritickou. Máme několik scénářů. Zásobníky jak u nás, tak v Německu či na Slovensku jsou plné. Ale situace je vážná," řekl dnes premiér Mirek Topolánek.

"Pokud by měla situace trvat delší dobu, je to nepochybně problém. Výkyvy jsou nyní větší než u krize, která byla před třemi lety. Tímto způsobem drasticky omezovat dodávky, to není standardní způsob řešení obchodního sporu. A není možné činit ostatní státy rukojmí," dodal vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Česko už rovněž vydalo stanovisko Českého předsednictví a Evropské komise (EK) k situaci, v níž postup obou stran sporu odsuzují s tím, že propad v dodávkách přišel bez varování. "České předsednictví a EK požadují, aby byly dodávky plynu do EU okamžitě obnoveny a aby obě strany (Rusko a Ukrajiny) obnovily jednání s cílem najít řešení jejich dvoustranného obchodního sporu. My samozřejmě nejsme a nemůžeme být arbitry tohoto sporu, ale jsme připraveni aktivně se podílet na řešení situace," píše se mimo jiné ve stanovisku.

 

Právě se děje

Další zprávy