Dodavatelé automobilek útočí na Vysočinu

Tomáš Fránek
31. 10. 2006 14:30
Brno - Výrobce autodílů, nadnárodní společnost Cooper Standard Automotive postaví na Vysočině nové výrobní haly a svůj podnik v Česku tak rozšíří více než dvojnásobně.

A firma Cooper, která vyrábí v průmyslové zóně ve Žďáru nad Sázavou díly pro automobilky, nebude se svou investicí na Vysočině osamocena. Výstavbu nových závodů v Jihlavě oznámily také dvě nizozemské strojírenské společnosti MCB a Broshuis.

Společnost Cooper zatím ve Žďáru při výrobě plastových a kovových potrubí pro automobilky zaměstnává asi tři sta sedmdesát pracovníků, výstavba nových výrobních prostor počet zaměstnanců více než zdvojnásobí.

Díly do Jaguára

Po dokončení nové továrny, s jejíž výstavbou se plánuje na jaro příštího roku, bude mít Cooper k dispozici závod s plochou 16,5 tisíce metrů čtverečních.

Firma Cooper ve Žďáru nad Sázavou působí šest let a patří mezi největší investory v regionu. Její roční tržby loni převýšily jednu miliardu korun - mezi největší zákazníky patří automobilky Daimler Chrysler, Ford či Jaguar.

Společnost je součástí nadnárodní skupiny Cooper Standard Automotive se sídlem ve Spojených státech, která v celém světě zaměstnává 16 500 lidí.

Na Žďársku nemá práci 4800 lidí, to je druhý nejvyšší počet z pěti okresů kraje Vysočina. Míra nezaměstnanosti je 7,8 procenta.

Nizozemské firmy, které na Vysočinu míří, tedy MCB a Broshuis zaplatí městu Jihlava 350 korun za metr čtvereční, celkem více než 19 milionů korun.

Nezaměstnanost a platy

Firma Broshuis vyrábí návěsy pro nákladní automobily, dodávala je i armádám v Nizozemsku, Belgii nebo Británii. V Jihlavě během tří let zaměstná 100 lidí.

česko se stává rájem automobilek, loni svůj závod otevřela TPCA
česko se stává rájem automobilek, loni svůj závod otevřela TPCA | Foto: Czechtourism

Investoři v regionu výrazně pomáhají snižovat nezaměstnanost a zvyšovat platy.

Například podnik německého koncernu Robert Bosch od roku 1992 do konce roku 2004 v Jihlavě investoval asi 15,3 miliardy korun. Loni otevřel novou výrobní halu pro výrobu vysokotlakých čerpadel pro dieselové motory za více než tři miliardy korun.

Podnik v Jihlavě zaměstnává přes 6000 pracovníků. Minulý rok Robert Bosch v areálu českobudějovického závodu otevřel vývojové a inovační centrum za 130 milionů korun a připravuje výstavbu výzkumného a vývojového centra v Jihlavě, jediného svého druhu ve světě.

Rozhodnutí o tom, zda centrum v Jihlavě bude, ale zatím brzdí nedostatek kvalifikovaných techniků a firma proto usiluje, aby v Jihlavě působila technická vysoká škola. Defintivní rozhodnutí, zda Bosch centrum v Jihlavě postaví, má přitom padnout ještě letos.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Velké firmy svou přítomností v regionu dopomohly i k rychlejšímu růstu platů. Mzdy na Vysočině tak za letošní první pololetí rostly nejrychleji v zemi. Podle Českého statistického úřadu zaměstnanci v průměru pobírali 16 864 Kč hrubého, což je o 1280 korun více než ve stejném období loni.

Pořád za průměrem

Zatímco v celé republice platy stouply o sedm procent, Vysočina zaznamenala navýšení o 8,2 procenta a předběhla pět krajů, kde jsou nyní platy nižší.

Bosch Diesel, který je s více než 6000 pracovníky největším zaměstnavatelem v kraji, pro letošní rok slíbil vyplácet v průměru kolem 24 500 Kč.

Stále jsou ale platy nižší než je celostátní průměr.

Podniky na Vysočině také loni vyvezly do zahraničí zboží za více než 89 miliard korun, což je proti předchozímu roku o 4,9 procenta více.

Podle Českého statistického úřadu více než polovinu exportu obstaraly strojírenské firmy, přesto kraj stále patří mezi regiony v zemi, odkud je vývoz nejnižší.

 

Právě se děje

Další zprávy