Dodavatele Apple čeká kontrola, podmínky jsou strašné

Zahraničí Zahraničí
26. 1. 2012 20:45
Zaměstnanci pracují v hrozivých podmínkách. Desítky z nich spáchali sebevraždu
Foto: Reuters

Peking - Ještě nikdy žádná americká továrna IT produktů nemusela projít vnější hloubkovou kontrolou. První, kterou to čeká, je čínský dodavatel společnosti Apple, známého výrobce počítačů, iPodů a iPadů.

Společnost Foxconn ve městě Šenzen provází poslední roky série skandálů. Zaměstnanci tam pracují v podmínkách, které lze označit za hrozivé.

Směny běžně trvají 12 a 16 hodin, na ubytovnách se lidé mačkají na šestipatrových palandách, ženy jsou nuceny absolvovat povinné těhotenské testy a kvůli častým sebevraždám dokonce musela firma instalovat pod okna sítě. Nemluvě o častých zraněních.

"Potkal jsem tam lidi před třicítkou, kterým se kvůli opakované práci u pásu nekontrolovatelně klepaly ruce," citoval server The Guardian amerického herce a perfomera Mikea Daiseyho, který továrnu Foxconn navštívil v roce 2010.

Lidé jako zvířata

Jeho zkušenost přivedla Apple k tomu, aby zahájila vyšetřování. Kontrolu provede nezávislý auditor, organizace FLA. Neziskovka vznikla v roce 1999 po jiných, podobných skandálech, týkajících se velkých výrobců. Zkušenosti už má se značkami jako Nike, Adidas či H&M.

"V oblasti high-tech nikdy podobné šetření zahájeno nebylo. Rozhodnutí Applu zkontrolovat své dodavatele je proto zlomové," uvedl prezident FLA  Auret van Heerden.

Foxconn svou pošramocenou pověst těžko napraví (už dříve vyšlo najevo, že společnost zaměstnávala děti), Apple se o to přesto snaží. Rodinám nabídl vyrovnání, dětem se rozhodl zaplatit vzdělání.

Čínské vedení Foxconnu si s pracovními podmínkami svých zaměstnanců nikdy nelámalo hlavu. Jak řekl o svých manažerských povinnostech ředitel Terry Gou na loňské oslavě konce roku: "Hon Hai Precision Industry (majitel Foxconnu - pozn. red.) zaměstnává přes milion lidí. Lidé jsou vlastně zvířata a z hlídání milionu zvířat mě někdy bolí hlava".

 

Právě se děje

Další zprávy