Dobrá zpráva před Velikonocemi: Vejce zlevňují

Tomáš Fránek
30. 3. 2012 18:35
Některé řetězce našly nové dodavatele, i přesto jsou ceny vyšší než v Německu
Foto: Reuters

Brno - Ceny vajec v tuzemských obchodech začaly po týdnech neustálého zdražování klesat. Zlevnění potvrzují jak zástupci drůbežářů, tak obchodních řetězců.

A i když cena vajec už nespadne na 1,43 koruny za kus, za které se prodávala na konci minulého roku, je to pro spotřebitele před Velikonocemi dobrá zpráva.

Původně totiž měla být vajíčka právě nyní před svátky nejdražší v historii. Ceny vajíček v Česku začalo snižovat to, že se některým řetězcům podařilo najít levnější dodavatele v cizině.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové začaly ceny od tuzemských drůbežářů klesat už minulý týden, kdy drůbežáři prodávali jedno vejce o desetník levněji.

"Cena od výrobců se může snížit až na tři koruny, ale určitě nespadne na 1,43 koruny, za kolik se prodávala před koncem minulého roku," řekla Dagmar Tůmová.

Balení o dvacet korun levnější

Snižování cen vajec potvrdily například řetězce Tesco, Ahold nebo Lidl.

Ahold, který provozuje obchody Albert, v pátek oznámil, že od soboty bude prodávat nejprodávanější vajíčka v balení deseti kusů za 29,90 koruny. Od ledna přitom jejich cena v Aholdu stoupla až na 49,90 koruny za balení.

"Cena se tedy teď vrací téměř na lednovou úroveň. Jak se bude vyvíjet dál, nedokážeme v tuhle chvíli přesně odhadnout, ale nepředpokládáme, že by došlo k razantnímu zdražení. A věříme, že klesat budou i ceny ostatních vajec," říká Marek Novotný, ředitel nákupu čerstvých potravin společnosti Ahold. Řetězec ceny snižuje díky tomu, že našel v cizině nové dodavatele.

Vajíčka už zlevnil také Lidl, od čtvrtka prodává balení za akční cenu 34,90. Diskontní prodejce také našel levnější vajíčka v cizině. "Důvodem pro snížení ceny je to, že jsme našli nového zahraničního dodavatele," vysvětluje mluvčí Lidlu Lucie Borovičková.

I přesto ale zůstanou ceny vajec v Česku vyšší než v sousedním Německu. V bavorském Waldsassenu v Německu stojí plato deseti nejlevnějších vajec v přepočtu 25 korun. Německé obchody tak kvůli nájezdům Čechů začaly prodej vajec omezovat.

 

Kdo na tom vydělal?

V Česku stoupla cena vajec poté, co letos začala platit evropská směrnice zakazující chov slepic v menších klecích - nové musí být alespoň nepatrně větší.

Zatímco ve druhém týdnu letošního roku činila průměrná cena vajec v obchodech podle Českého statistického úřadu 2,74 koruny, do 11. týdne vzrostla na 5,11 koruny.

Ministr zemědělství Petr Bendl už požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o prošetření strmého růstu spotřebitelských cen vajec.

Bendl minulý týden v Bruselu po jednání se svými kolegy z ostatních států EU uvedl, že obchodní řetězce trochu spor o dovoz vajec z nepovolených klecí zneužily.

Obchodníci se přitom přou se zemědělci, kdo na růstu cen více vydělává.

Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže, obchodní řetězce oponují, že hlavním důvodem jsou vyšší nákupní ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy