Do práce chodí stovky zlodějů. A berou plat jako vy

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 6. 2010 6:20
Češi sice nekradou ve velkém, ale kontroly jsou potřeba, vědí ve firmách
Odnést si domů třeba jen zpětné zrcátko? Neexistuje. Přesnou evidenci podporují v TPCA i namátkové kontroly. Ilustrační foto.
Odnést si domů třeba jen zpětné zrcátko? Neexistuje. Přesnou evidenci podporují v TPCA i namátkové kontroly. Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Brno - Heslo "kdo nekrade, okrádá rodinu", kterým se omlouvaly drobné zlodějny v práci, už Češi nepoužívají. Ale postupy z předlistopadové doby ano. V zaměstnání kradou pořád - i když mnoho z nich by to tímto slovem ani nenazvalo. Vždyť jde jen o pár korun.

Ve firmách mizí papíry pro domácí tiskárny, lidé si kopírují své dokumenty na firemních strojích, sem tam se objeví i klasické krádeže: někdo se pokusí odnést třeba láhev z výrobny alkoholu.

Žádná oficiální statistika se o těchto krádežích nevede, ale zkušenosti firem, které oslovila redakce Aktuálně.cz, hovoří jasně. Změnilo se jediné: firmy si lépe svůj majetek hlídají, takže krást je těžší.

Typickým příkladem jsou stavby. "Čím je firma menší, tím důsledněji si hlídá, aby se jí neztrácel materiál a nářadí. Vím, že teď s krizí jsou v řadě firem v tomto ohledu přísnější. Ale že by na sebe dohlíželi zaměstnanci navzájem, protože jsou uvědomělí, tak to nefunguje," popisuje situaci předák odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv.

Výrobu není těžké uhlídat

Češi velmi rádi využívají příležitostí, které se jim naskytnou. O něco jednodušší mají kontrolu ty podniky, které něco vyrábí. Jako v kolínské továrně TPCA, odkud vyjíždějí nové modely toyot, peugeotů a citroënů.

"Ve výrobě je to snadné, základní je prevence. Pokud funguje, není třeba řešit krádeže. Při každém ukončení směny provádíme namátkové kontroly zaměstnanců. Navíc máme velmi přesnou evidenci všech dílů, systém, který celý proces výroby mapuje," popsal mluvčí automobilky Radek Kňava.

Ještě lákavější by mohla být příležitost zdarma přijít k nějaké té lahvi či plechovce například v pivovaru. V těch, které spadají pod značku Heineken, sází na dohled u brány při odchodu z práce. Navíc se zaměstnanci řídí etickým kodexem.

Ten musí ctít například také zaměstnanci obchodů Albert.

V Templářských sklepích Čejkovice dohlíží i na popíjení v průběhu výroby. "Děláme dechové kontroly na alkohol. Kdo by byl přistižen, byl by okamžitě propuštěn, což platí i o krádežích lahví. Abychom snížili motivaci zaměstnanců nějakou tu láhev si odnést domů, nabízíme jim odkup vína za režijní cenu," popsal jednoduchý systém ředitel Pavel Pastorek. A přiznává, že už se kvůli krádežím nebo popíjení s několika lidmi museli rozloučit.

Jihočeská Madeta pro změnu ve výrobě s krádežemi potíže nemá. "Většina zaměstnanců u nás pracuje dlouhá léta, často v několikáté generaci. Ale slabý článek je logistika - tedy doprava a skladování, především v centrálním skladu v Praze. Tam sázíme na hlídací službu i kamery, ale určitým ztrátám se tam stejně nevyhneme," podotkla mluvčí mlékárny Barbora Daňková.

Šedou zónu kanceláří kontrolují čipy

Samostatnou kapitolou je ale osazenstvo kanceláří. Jen málokdo vnímá jako něco špatného, když si domů odnese drobné kancelářské potřeby nebo vytiskne synovi v práci objemný dokument. Způsob zneužívání vybavení poskytnutého zaměstnavatelem se o něco hůř kontroluje, přesto se o to zaměstnavatelé musí snažit. Jinak by za kancelářské vybavení utráceli nehorázné sumy.

"Každé oddělení si musí hlídat svůj rozpočet na kancelářské potřeby. Pokud by došlo k nějakému výkyvu, příliš rychlé spotřebě, řešili bychom to. To samé platí u kopírování a tisku, kde se objem sleduje elektronicky," poznamenal Kňava z TPCA.

Využívání čipové karty, která do systému nahlásí, kdo a jak velký objem dokumentů vytiskl nebo zkopíroval, je běžný ve většině velkých firem. Mobilní operátor Vodafone navíc v kancelářích má jen obyčejné černobílé kopírky, větší a kvalitnější tisk pro něj zajišťuje externí firma. I když dokonalá kontrola neexistuje a šéfové to dobře vědí.

"Do určité míry počítáme s tím, že si zaměstnanci čas od času něco v práci vytisknou nebo okopírují a neřešíme to. Na druhou stranu je lepší, když si dvě strany ofotí v práci, než aby strávili hodinu na cestě do copycentra a zpátky. Ale musí znát míru. Kvůli nadměrnému tisknutí jsme sice nikoho nevyhodili, ale k jedné výpovědi přispělo i to, že si dotyčný v práci několikrát tiskl objemnou diplomovou práci a jednou dokonce přes můj výslovný zákaz," popsal Radek Sedlář, majitel IT společnosti ecommerce.cz.

Auta a mobily - rozumné ztráty povoleny

S určitými "ztrátami", tedy využíváním pro soukromé účely, se obvykle počítá i u služebních mobilních telefonů nebo služebních aut. Nesmí ale přerůst do zneužívání. U služebních aut to mají firmy snazší od GPS boomu před několika lety. I tam funguje prevence - tedy pokud zaměstnanci vědí, že mohou být kdykoliv zkontrolováni. Existují ale i výjimky.

"GPS mají téměř všichni naši obchodní zástupci, kteří se pohybují v terénu. Přesto jeden z kolegů před časem neodolal pokušení a místo na obchodní schůzku zamířil služebním autem v pracovní době na ryby. Odhalila ho právě GPS," doplnila Barbora Daňková z jihočeské Madety.

 

Právě se děje

Další zprávy