Do penze v 65. Odkdy, to se stále neví

Redakce eko, ČTK
23. 11. 2005 16:41
Praha - Parlamentní strany znovu jednaly o důchodech. Ani dnes se neshodly, od jakého data budou lidi odcházet do důchodu v 65 letech.

Koaliční strany i ODS se shodují na tom, že by to mělo být v roce 2031. Komunisti prosazují rok 2036. Stejný rozpor znemožnil dohodu i na poslední schůzce parlamentních stran.

Na tom, že je prodloužení věku odchodu do důchodu nutné, se strany shodují. Ministerstvo práce a sociálních věcí má teď za úkol připravit kompromisní text dohody, kterou by politici mohli podepsat začátkem prosince.

"Teď už záleží jen na komunistické straně, jestli se připojí, nebo ne," řekl po dnešním jednání ve sněmovně premiér Jiří Paroubek.

Věk odchodu do penze se prodlužuje už nyní. Od roku 2012 se do důchodu bude chodit v 63 letech.

Dnešní financování důchodů vydrží nejvíc 20 let

Kromě toho, že se prodlouží věk odchodu do důchodu, by se měl změnit i systém, z jakých peněz se vůbec budou důchody financovat.

Podle dosavadních údajů by mohl systém stávajícím způsobem fungovat, ale za dvacet let by se stát začal stále víc zadlužovat a systém by se mohl nakonec zhroutit.

Změnu financování důchodů systému chtějí všechny strany. KSČM vyhovuje současný stav, s tím, že by dluh v budoucnu chtěla vyřešit vyššími daněmi. Chce také zrušit současné penzijní připojištění.

ČSSD chce zvýšit odvody důchodového pojištění ze současných 28 procent mzdy na 29,6 procenta. Vyšší důchody budou dostávat lidé, kteří více budou vydělávat více.

Více spoléhat sami na sebe

V představách ostatních stran by si lidé na důchody měli více připlácet sami, kolik si uspoří, o tolik více potom v důchodu dostanou.

Větší část důchodů by podle plánů KDU-ČSL i US-DEU měl i nadále platit lidem stát.

ODS navrhuje takzvaný rovný důchod. Všichni by dostávali od státu stejné peníze - pětinu průměrného platu. Zbytek důchodu by byl závislý na tom, kolik si lidé v průběhu života sami dokážou dobrovolně uspořit.

 

Právě se děje

Další zprávy