Do finále soutěže Vinařství roku postoupilo šest firem

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
31. 1. 2013 13:38
Vinařství se letos do soutěže mohla přinásit sama
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Moravíno Valtice, Sonberk Popice, Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice, Vinařství Volařík Mikulov, Vinařství Štěpán Maňák Žádovice a Znovín Znojmo jsou mezi finalisty soutěže Vinařství roku 2012.

O tom, kdo do finále soutěže pořádané Svazem Vinaů ČR postoupil, rozhodlo bodování 20 nezávislých nominovatelů. Loni soutěž vyhrál vinař František Mádl z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Vítěz bude vyhlášen na konci března při galavečeru v pražské Lucerně. Tam budou oznámeny výsledky i v dalších kategoriích. Například cena veřejnosti, cena za nejlepší literaturu propagující víno a cena za kvalitní novinářskou práci propagující víno.

Nově získá ocenění také významná vinařská osobnost s celoživotním přínosem pro tento obor a mladý vinař - enolog do 38 let, kterému bude udělen titul Enolog roku 2012.

Nejde jen o produkovaná vína

Soutěž letos změnila pravidla. Vinařství se do soutěže mohla hlásit sama, dříve je nominovaly vinařské instituce. "S ohledem na nestabilitu a aféry, které se objevily na trhu s alkoholickými nápoji v roce 2012, jsme se rozhodli pro změnu. Pro ještě větší transparentnost a zpřísnění pravidel," uvedl předseda Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

"Tyto kroky by měly přispět k dalšímu kvalitativnímu posunu soutěže i samotných vinařství ucházejících se o tak prestižní titul," dodal.

Vinařství roku se odlišuje od dosavadních vinařských soutěží v zemi, při nichž mezi sebou většinou jednorázově zápolí vzorky vín. Při soutěži je totiž posuzována celoroční práce podniku, který je navíc hodnocen podle řady kritérií. "Zjednodušeně řečeno je to vinařství, které produkuje nejlepší vína a současně je nejlépe řízeno," podotkl Nyitray.

 

Právě se děje

Další zprávy