Do Egypta zamíří další turisté, i když většina se vrací

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 2. 2011 12:17
Většina turistů do neděle Egypt opustí, jiní tam ale míří na dovolenou.
Protesty v ulicích velkých egyptských měst komplikují i zásobování letovisek.
Protesty v ulicích velkých egyptských měst komplikují i zásobování letovisek. | Foto: Reuters

Praha - Naprostá většina českých turistů, kteří si na egyptských plážích užívají dovolené, se do konce tohoto týdne vrátí zpět domů. Uvedla to ČTK s odvoláním na mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamuru. Jsou ale i tací, kteří se uprostřed protestů chystají na dovolenou nastoupit.

Ministerstvo zahraničí cesty do Egypta zmítaného nepokoji nedoporučuje, stejného názoru je řada cestovních kanceláří, které až do poloviny února všechny plánované zájezdy zrušily.

"Postupně se počet českých klientů (v egyptských letoviscích) snižuje, k nedělnímu dni by mělo být staženo z Egypta 99 procent českých turistů," řekl ČTK Okamura.

Do Káhiry dál létá pravidelná linka ČSA z Prahy, jen její odlet je od víkendu posunutý z večerních hodin na šestou ráno. Spoj odletěl i ve čtvrtek dopoledne se sedmdesáti pasažéry na palubě. "V tuto chvíli je již letadlo na cestě zpátky do Prahy, v Praze je očekáváme mezi třetí a čtvrtou odpoledne. Z Káhiry do Prahy cestují 103 cestující," uvedla krátce po poledni mluvčí aerolinek Hana Hejsková.

Další pravidelný spoj letí do Káhiry v sobotu, stejně jako charterový let, který by měl z Hurghady dopravit do Čech navrátilce z dovolené. Turisté však na palubě letadla zamíří i opačným směrem.

"Také v tomto případě společnost zvažuje posílení posádky tak, aby i při nečekaném zdržení bylo možné let hladce realizovat. Přestože se pravděpodobně zmenší počet cestujících, kteří poletí směrem do Egypta, povezou zřejmě HOLIDAYS Czech Airlines cestující v obou směrech," doplnila Hejsková.

Většina cestovních kanceláří sice nabídla svým klientům jiný termín zájezdu nebo vrácení peněz, ale zdaleka to nebyly všechny. Tomio Okamura ale potvrdil, že některé cestovní kanceláře v zájezdech dál pokračují. Stejně tak řada turistů, kteří už v Egyptě jsou, by podle průzkumu cestovních kanceláří dala přednost dovolenou dokončit podle původního plánu. Cestovní kanceláře jim ale za dřívější návrat nabídly kompenzace.

Zásoby potravin v turistických letoviscích, kde jsou čeští turisté, jsou prý na několik nejbližších dnů, do odletu drtivé většiny českých turistů zpět do České republiky tak vystačí.


 

Právě se děje

Další zprávy