Do Česka přijíždí rekordní počet Číňanů

Tomáš Fránek
17. 4. 2007 23:00
Bydlí v drahých hotelích a rádi utrácejí
Turisté z Asie na Staroměstském náměstí v Praze.
Turisté z Asie na Staroměstském náměstí v Praze. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Brno - Návštěvníci z Číny by mohli znovu výrazně pomoci českému turistickému průmyslu, který nyní roste pomaleji než je evropský a světový průměr.

Letos tak cestovní kanceláře očekávají příjezd až 65 tisíc turistů z Číny."To je meziroční nárůst až o sto procent," uvedl Tomio Okamura, člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Turisté z Číny, pro které je Česko úřady povolenou destinací od roku 2004, zatím v tuzemsku nepatří zdaleka mezi nejpočetnější skupiny hostů ze zahraničí.

V roce 2005 přijelo z Číny do Česka necelých osmnáct tisíc turistů, loni pak asi třicet tisíc.

Zatím s omezením

Dosud je problém v tom, že pro Česko zatím neplatí takzvané schengenské vízum, které je společné pro všechny staré členské země Evropské unie.

"A o další speciální vízum pro Českou republiku se Číňanům už žádat nechce. Země Evropy jim totiž splývají a nemají žádný speciální důvod absolvovat další formality kvůli vízu jen do České republiky," dodal Okamura.

Proto i přes očekávaný letošní nárůst cestovní kanceláře očekávají, že ještě výraznější příliv čínských turistů nastane ve chvíli, kdy se Česko stane součástí schengenského systému.

"Zkušenosti ze západní Evropy ukazují, že až začne platit schengenské vízum i v Česku, začnou čínští turisté jezdit ve velkém i k nám," řekl Okamura.

Foto: Jaroslav Jiřička

"Tempo růstu příjezdů zahraničních turistů je téměř třikrát nižší než ve světě a 2,5krát nižší než v Evropě," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Právě turisté z Asie ale patří mezi nejrychleji rostoucí skupinu zahraničních návštěvníků. Kvůli zájmu návštěvníků z Koreje i dalších asijských zemí už tak byla posílena jediná přímá letecká linka do Prahy z korejského Soulu.

Česko za celý loňský rok navštívilo přes čtyři sta tisíc návštěvníků z Asie, což je například výrazně víc, než přijelo turistů z Itálie.

Více peněz než od Japonců

Návštěvníci z Číny navíc patří mezi turisty, kteří utrácí při svých cestách hodně peněz.

To potvrzují i evropské statistiky. Číňané už totiž útratami na osobu a na den rychle předčili i do té doby dlouhodobě první Japonce, kteří například v Česku utrácí nejvíc, a to 131 amerických dolarů na osobu

Z údajů Světové organizace cestovního ruchu ( WTO) vyplývá, že v roce 2006 byly průměrné náklady na pobyt čínského turisty v Evropě 5500 USD ( asi 115 tisíc korun). To Číňany řadí spolu s Japonci a Američany mezi absolutní špičku nejsolventnějších turistů.

"Zajímavostí je například fakt, že jsou v Číně zakázány hazardní hry, proto čínští turisté hojně při svých pobytech utrácí peníze v kasinech," uvedl Okamura.

V loňském roce vycestovalo do zahraničí 34,5 milionů Číňanů, z toho zhruba 10 milionů turistů.

Podle Světové organizace cestovního ruchu kolem roku 2020 bude do zahraničí cestovat zhruba 100 milionů Číňanů ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy