Do bezpečných dodávek energie dá EU 2,3 miliardy euro

Karel Toman
5. 3. 2010 18:15
35 milionů euro přiklepla komise také pro zvýšení českých zásob plynu o třetinu
Gazprom otočil kohoutky už 1. ledna. Ilustrační snímek.
Gazprom otočil kohoutky už 1. ledna. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Do projektů, které mají posílit energetickou bezpečnost Evropy, vloží Brusel příští rok a půl celkem 2,3 miliardy euro. Do 43 projektů evropské energetiky ale přiteče nejméně jednou tolik peněz, protože Evropskou komisí tento čtvrtek schválená částka slouží k podpoře nanejvýš 50 % potřebných financí u každého z nich.

Mezi schválenými projekty je i jeden český, 35 milionů euro tak dostane RWE na zvýšení kapacity svých plynových zásobníků z 2,3 na tři miliardy kubických metrů. Podle mluvčího RWE tvoří dotace jednu sedminu z celé potřebné částky.
Seznam podpořených projektů si můžete projít zde: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/231&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=fr

Dalích 1,5 miliardy euro půjde do "zelené energie"

"Je to milník v historii EU," nešetřil velkými slovy eurokomisař pro energii Gunther Oettinger. Samotná unie totiž podle serveru EUobserver do energetické infrastruktury nikdy v historii tolik neinvestovala.

Plán je součástí protikrizového balíčku ve výši 200 miliard euro schváleného Evropskou komisí přesně před rokem. Vedle investic do energetické bezpečnosti půjde z velkého záchranného balíčku dalších 1,5 miliardy euro na podporu výstavby "zelených" elektráren.

Ze schváleného seznamu projektů dostane každý od jednoho do 200 milionů euro. Mají posílit hlavně nezávislost „periférie" EU na dodávkách energie z Ruska a také dál posunout stále "polomrtvý" projekt plynovodu Nabucco.

Podívejte se, jak chce Evropa proměnit Saharu ve svou elektrárnu

Například Bulharsko získá dotace 45 a devět milionů euro na propojení jeho plynovodů na sousední Rumunsko a Řecko. Napříště by se tak neměla opakovat situace z ledna let 2006 a 2009, kdy se Bulharsko poté, co Rusko zastavilo dodávky plynu, ocitlo v zimě a bez tepla.

Osud Nabucca je stále nejistý

To samé platí pro baltické státy, jejichž mapy energetické infrastruktury stále připomíná svět před pádem Sovětského svazu. Projekty za sto milionů euro mají napojit Estonsko na Finsko a Litvu a lotyšsko na Švédsko.

Foto: Aktuálně.cz

Dalších 200 milionů euro má jít do projektu Nabocco, který má přes Turecko do Evropy přivést plyn od Kaspického moře.
Ve čtvrtek turecký parlament po dlouhém licitování o tranzitních podmínkách nakonec stvrdil mezivládní dohodu podepsanou vloni mezi pěti zeměmi zapojenými do projektu. Učinil tak další důležitý krok v celém plánu, ten všek stále zůstává spíš na papíře.

"Pokud se tento projekt uvede v život, bude oněch 200 milionů euro důležitý stavební kámen. Pokud ne, použijí se jinde," připomněl komisař pro energetiku, že peníze se musí utratit do roku a půl.

Projekt Nabucco je zamýšlen jako Evropou ovládaná a na rozmarech Ruska nezávislá trasa pro plyn od Kaspického Moře. Ze stejné oblasti chce ale přivádět plyn také konkurenční ruský projekt South Stream. Podle EUobserveru má ale v obou projektech nadpoloviční většinu vlastnictví na Kreml napojená ruská společnost Gazprom.

 

 

Právě se děje

Další zprávy