Dnes se odšpuntovává Svatomartinské víno

Lenka Smyčková, spolupracovník Aktuálně.cz
11. 11. 2007 15:30
Komise vybrala vína pro značku s jezdcem

Valtice - Aspoň tři vzorky denně musí vypít ti, kteří by chtěli do Vánoc ochutnat všechna letošní Svatomartinská vína.

Degustátoři totiž v Národním vinařském centru na zámku ve Valticích vybrali sto čtyřicet čtyři těch, která letos ponesou značku s jezdcem na koni. A mladé víno si podle odborníků zachová jedinečné charakteristiky jen do vánočních svátků. A ty se otevírájí právě dnes.

Šedesát čtyři svatomartinských vín je letos bílých, 26 růžových a 54 červených. Královskou odrůdou mezi nimi je Müller Thurgau zastoupený celkem třiapadesátkrát, čtyřicet dva svatomartinských vín bude odrůdy Svatovavřinecké.

Do vinoték, restaurací i supermarketů letos putuje přes šest set tisíc lahví Svatomartinského. "Vinaři prodají o sto procent více Svatomartinského než loni. Lidé ho kupují jako zběsilí," neskrýval ve Valticích nadšení ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Co je Svatomartinské
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Co je Svatomartinské

  • Držitelem ochranné známky je Vinařský fond. Pokud parametry odpovídají, může vinař užívat známku Svatomartinské. Jezdec na koni je na etiketě a na záklopkách.
  • Pod značku Svatomartinské se mohou vyrábět vína Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané,  Modrý Portugal a Svatovavřinecké.
  • Na trh letos míří 144 vín s ochrannou známkou Svatomartinské, z toho je 64 vín bílých, 26 vín růžových a 54 vín červených.
  • Odrůdové zastoupení: Veltlínské červené rané 11 vín, Müller Thurgau 53 vín, Modrý Portugal 33 vín, Svatovavřinecké 42 vín a směsi Modrého Portugalu a Svatovavřineckého 5 vín. Dvě vína jsou z Čech, ostatní z Moravy.

Přestože v masovém rozsahu používají vinaři značku Svatomartinského teprve třetí rok, konzumenti si k němu našli cestu rychle. "Lidé už to víno velmi dobře znají. Na ochutnávky i větší objednávky, třeba do restaurací, se ptají dlouho dopředu," potvrdil sommelier Libor Nazarčuk.

Marketing s nálepkou tradice

A šílenství kolem Svatomartinského zřejmě ještě zesílí. V nejbližších dnech zaplaví média spoty, které mají milovníky vína v jejich nákupní horečce ještě více povzbudit. Plakáty, vlaječky a letáky mají okupovat všechna místa, kde bude Svatomartinské k sehnání.

Je tak téměř jisté, že přestože název Svatomartinské zní vznešeně a starodávně, ze strany vinařů jde především o šikovný marketingový tah. "I vinaři musejí z něčeho žít," připouští přední český odborník Vilém Kraus.

To se ovšem podle něj v tomto případě nijak neodráží na kvalitě. "Svatomartinským vínem nemůže být jakékoli mladé víno. Pravidla jsou jasně nastavená tak, aby pojetí nebylo příliš široké," podotkl Kraus.

Módní trendy se prý ve víně mění přibližně po osmi až patnácti letech. "Stejně jako je módním trendem ledové víno nebo výběry, je samozřejmě módou také Svatomartinské. To je úplně normální. Vždyť jiná vína se pila za Římanů a jiná zase třeba ve středověku," uvedl.

Martin o den dříve

Čekat až do jedenáctého listopadu, jedenácti hodin a jedenácti minut se mnohým vinařům nechce. Vinobraní letos někteří stihli i o tři týdny dříve než obvykle a jejich víno tak charakteristiky mladého vína splnilo už v říjnu.

Přicházejí na trh s novými značkami, jako je třeba Moravské Božolé, které spatřilo světlo světa již o předposledním říjnovém víkendu na ochutnávce v Mikulově.

Také různé svatomartinské slavnosti, které obce spojují právě s žehnáním a pitím mladého vína, předběhnou svátek svatého Martina nejméně o jeden den. Lidé totiž nechtějí bujaré oslavy nechávat až na neděli, na kterou letos Martin připadá.

"Nevidím důvod, proč by se Svatomartinské mělo pít před jedenáctým. Jestli ho vinař připraví o týden dřív nebo později, to je jedno. Začíná se ovšem pít jedenáctého a musí být připraveno tak, aby vydrželo do Vánoc," lpí na pravidlech Vilém Kraus.

Konzumenti by podle něj měli myslet také na to, že Svatomartinská jsou vína dobře pitelná s jídlem. "Nejsou určena k tomu, aby se nad nimi meditovalo o kvalitě. Užívají se kvůli mládí a příjemnému napití," vysvětlil Kraus.

 

Právě se děje

Další zprávy