Dluhy domácností vzrostly na 418 miliard

ČTK
31. 1. 2006 10:38
Praha - Zadlužení českých domácností se v prosinci opět zvýšilo. V měsíci vánočních nákupů jejich dluhy u bank a finančních institucí stouply o 15,45 miliardy na 417,66 miliardy korun.

Za celý loňský rok tak dluhy domácností vzrostly o více než 100 miliard korun, vyplývá z dnešních údajů České národní banky.

Domácnostem klesly jednodenní vklady, které byly v prosinci nižší o 6,9 miliardy korun. Naopak rostly vklady s dohodnutou splatností, jejichž objem se proti listopadu zvýšil o 6,2 miliardy korun.

Prosinec byl jediným měsícem, kdy se snížilo zadlužení podniků. Dluhy firem na konci roku klesly o 4,1 miliardy na 649,8 miliardy korun. Za posledních 12 měsíců však podnikové zadlužení vzrostlo o 75,6 miliardy korun. Objem jednodenních vkladů podniků vzrostl proti listopadu téměř o 15 miliard korun.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v ČR také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Růst peněžní zásoby měřený agregátem M2 zrychlil v prosinci na 8,2 procenta z listopadových 7,1 procenta. Loni v prosinci vzrostl agregát M2 o 5,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy