Dívky v bikinách nesmí propagovat letenky Ryanair

Tomáš Fránek
29. 4. 2011 12:59
Letecká společnost nesmí používat reklamu lákající na lety za sluncem
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Největší světový nízkonákladový dopravce, společnost Ryanair, nesmí používat v reklamní kampani dívky v bikinách.

Reklamu lákající na lety za teplem ale nesmí používat ne proto, že by byly modelky příliš odhalené, ale proto, že jde o reklamu nepravdivou - v lokalitách, kde by se měly dívky v bikinách opalovat, totiž příliš teplo nebylo a maximální teploty se tam pohybovaly kolem deseti stupňů.

Britský úřad regulující reklamu proto novou kampaň Ryanairu zakázal.

Klamete lidi

Na billboardech propagujících jarní lety společnosti s velkými nápisy Rezervujte si slunce leží blondýnky v bikinách na pláži a popíjejí koktejl. A podle regulátorů reklamy tak Ryanair vybízí lidi, aby unikli chladu a letěli za sluncem.

Ale ve většině destinací, které Ryanair nabízí, teploty příliš vysoké nejsou a reklama tak klame. Mezi nabízenými lokalitami bylo kromě italského Rimini také norské Oslo nebo skotský Glasgow.

"Ryanair podle reklamy nabízí spotřebitelům lety do oblastí, které jsou tak teplé, aby se podobně jako dívka v bikinách mohli opalovat na pláži. To ale není pravda," uvedl regulační úřad.

Zima v Oslu

V sedmi z jedenácti měst, které Ryanair nabízel, byla v březnu průměrná teplota od 6 do 9 stupňů, ve třech nejteplejších pak pouze 14 stupňů. A v Oslu byla průměrná teplota pouze 4 stupně.

Ryanair se brání tím, že nešlo o lákání na pláže, ale o návštěvu míst, kde svítí slunce více než ve Velké Británii.

Ryanair provozuje přes 1500 letů denně z celkem 44 měst, propojuje 1600 destinací. Má flotilu téměř 270 letadel typu Boeing 737 - 800. Příští rok chce nakoupit 44 nových letadel.

 

Právě se děje

Další zprávy