Diskriminace mužů. Obchody chtějí jenom prodavačky

Tomáš Fránek
12. 11. 2012 8:48
Muž v Praze dva roky marně usiloval o místo prodavače, stěžoval si ombudsmanovi
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Brno - Některé obchody v Praze odmítají zaměstnávat muže jako prodavače. Přesvědčil se o tom veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský.

Ombudsman prověřoval podnět muže, který se už dva roky marně snaží získat v Praze právě pracovní místo prodavače.

Muž se prý běžně setkává s tím, že obchody chtějí jenom ženy. Svá tvrzení navíc doložil pěti videonahrávkami z jednání se zaměstnankyněmi provozoven, kde se ucházel o práci.

My ne, to jenom zaměstnanci

"Šlo o větší i menší obchody v Praze, nebyly to jenom obchodní řetězce," potvrdila mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková. Podrobnější informace o obchodech neuvedla.

Ombudsman proto oslovil všechny obchody s žádostí o reakci.

"Od vedoucí jedné z prodejen jsme neobdrželi žádnou reakci. Ostatní popřeli, že by zaměstnávali pouze prodavačky. Odkazovali se přitom na skutečnost, že informaci o nemožnosti zaměstnat muže podávaly nekompetentní osoby, které nerozhodují o zaměstnávání nových zaměstnanců," uvedl Varvařovský.

Podle Varvařovského jde ale o přímou diskriminaci bez ohledu na to, kdo informaci žadateli o místo prodavače dával. 

"Za jednání zaměstnanců a zaměstnankyň prodejen, do nichž budou uchazeči přijímáni, odpovídá zaměstnavatel i v případě, že tito překročí svá oprávnění," zdůraznil ombudsman.

"Systematické odmítání uchazečů o zaměstnání mužského pohlaví v případech, kdy k tomu není věcný důvod spočívající v povaze vykonávané práce, představuje přímou diskriminaci založenou na pohlaví," uvedl Varvařovský.

Ženy mají nižší mzdy

Diskriminací je i to, když zaměstnavatel říká, že nezaměstnává muže nebo že na určitou pozici preferuje jenom ženy. "Takové prohlášení může odradit uchazeče o zaměstnání a působit tak jako překážka při uplatnění jejich práva na zaměstnání," uvedl ombudsman.

V českých a moravských obchodech pracují většinou prodavačky, podíl žen se pohybuje nad sedmdesáti procenty.

Jedním z důvodů pro to, že obchody většinou zaměstnávají ženy, jsou nízké mzdy. Ty se pohybují v průměru od 17 294 korun pro prodavačky v Praze po 10 726 korun v Ústeckém kraji.

Případ neúspěšného prodavače je jedním ze tří, ve kterých v poslední době ombudsman zjistil diskriminaci.

V dalších dvou případech zubařka odmítala ošetřit Romy a letecká společnost nevytvořila speciální místo pro postiženého.

Zjištění ombudsmana mohou sloužit jako argument u soudu, k nápravě často vede zveřejnění případů v pravidelných zprávách.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká je ochrana lidských práv?

 

Právě se děje

Další zprávy