Dioxin našli i ve vepřovém, Němci vybíjejí prasata

Ekonomika Ekonomika
11. 1. 2011 11:25
Skandál s rakovinotvornou látkou se šíří dál, němečtí inspektoři jsou nekompromisní

Berlín - Testy v Německu poprvé potvrdily zvýšený výskyt jedovatého dioxinu ve vepřovém mase. Oznámilo to ministerstvo zemědělství spolkové země Dolní Sasko.

Dioxinový skandál se tak rozrůstá, až dosud se rakovinotvorná látka objevila pouze ve vajíčkách a kuřecím mase.

Německé úřady nechaly utratit několik stovek prasat z jednoho dolnosaského závodu.

Na počátku celého skandálu stojí firma Harles & Jentzsch, která vyráběla krmné tuky z látek pro technické účely. Z dvaceti laboratorních zkoušek porvedených u této firmy bylo devět pozitivních na vysoký obsah dioxinu. Jeden test dokonce odhalil čtrnáctinásobné překročení povoleného limitu.

Foto: Aktuálně.cz
Blog agrárního analytika Petra Havla:
Podle čárových kódů zemi původu potravin nepoznáte

V Německu už byly z prodeje staženy stovky tisíc vajec a utraceny desítky tisíc slepic. Škody se odhadují na 40 až 60 milionů eur týdně.

Dioxin

  • Ve velmi vysokých dávkách způsobují dioxiny trvalé poškození pokožky. Známá je otrava ukrajinského prezidenta Juščenka, jemuž dioxiny znetvořily obličej.
  • V nízkých dávkách je dioxinům připisován rakovinotvorný účinek.
  • Dioxiny se v přírodě velmi pomalu rozkládají. Dlouhá léta byly uskladněny například ve Spolaně Neratovice, při povodních 2002 představovaly extrémní nebezpečí.
  • Na rozdíl od většiny jiných toxických látek pro dioxin stanovena bezpečná dávka; předpokládá se, že je škodlivý v jakékoliv koncentraci.
  • Některé zdroje dokonce udávají, že TCDD je nejsilnější známý karcinogen.

Nakažené krmivo se dostalo do Dánska, maso a vejce do Nizozemska a Velké Británie.

V Česku úřady ujišťují, že žádné nebezpečí nehrozí - všechny kontroly, které provedla Státní veterinární správa i Státní zemědělská a potravinářská  inspekce, ukázaly, že dovezené potraviny z Německa jsou v pořádku.

Čeští farmáři navrhli okamžitý zákaz dovozu německých potravin, později svůj požadavek zmírnili na návrh, aby vejce i maso dovážené do České republiky bylo značeno tak, aby byla poznat země původu.

Zastavení prodeje německého masa a vajec zatím oznámily pouze Slovensko a Jižné Korea. Britské řetězce v čele s Tescem stáhly z prodeje několik různých výrobků jako jsou dorty, do kterých se dostaly kontaminovaná vajíčka z Německa.

 

Právě se děje

Další zprávy