Digitální TV na Ústecku uvidí 2 miliony lidí

ČTK
20. 3. 2007 14:33
Praha - Datum spuštění digitální televize na Ústecku se blíží, od poloviny roku by ji měly přijímat dva miliony diváků.
Americký výzkum dokázal, že děti snědí u televize mnohem více jídla, i když nemají hlad.
Americký výzkum dokázal, že děti snědí u televize mnohem více jídla, i když nemají hlad. | Foto: Reuters

Na konferenci Digitální televize v pražském hotelu Angelo to dnes řekl vedoucí útvaru rozvoje a investic společnosti Radiokomunikace Jiří Vykydal. Radiokomunikace jsou jednou z firem, která buduje sítě pro digitální zemské vysílání, neboli DVB-T.

Ústecko se zhruba ke konci roku stane po Domažlicku druhou oblastí republiky, v níž bude kvůli nástupu digitálního rozhlasu v sousedním Německu vypnuto současné analogové zemské TV vysílání.

Digitální zemské vysílání v současné době pokrývá Prahu, Brno, Ostravu, Domažlice a jejich okolí, což představuje více než třetinu obyvatel ČR.

Do konce roku by podle propočtů Českého telekomunikačního úřadu mělo mít přístup k DVB-T 42 procent lidí v Česku. Naopak zcela bez možnosti sledovat současnou analogovou TV zůstane asi pět až šest procent obyvatel.

Silná Buková hora

Podle Vykydala se na počtu lidí, kteří získají přístup k DVB-T, projeví vysoký výkon vysílače na Bukové hoře o síle 100 kilowattů.

"To umožní pokrytí více než dvou milionů obyvatel České republiky. Částečně se ale signál bude překrývat se signálem z Prahy, teoreticky dosáhne i za Prahu," uvedl Vykydal.

Foto: Ludvík Hradilek

Vypnutí analogového zemského TV vysílání pro obyvatele ČR znamená, že již nebudou moci sledovat tradičním způsobem přes venkovní antény ČT1, ČT2, Novu a Primu bez toho, že by mezi anténu a televizor zapojili převaděč signálu, označovaný jako set-top box. Jeho ceny nyní začínají pod hranicí 1500 korun.

Další možností je zakoupení televizoru se zabudovaným digitálním tunerem, který je však výrazně dražší než set-top box, popřípadě přechod k satelitním či kabelovým operátorům.

Desítky televizí

Analogové zemské vysílání bude v následujících letech zcela nahrazeno jeho kvalitnější digitální formou. Lidem to na rozdíl od současných čtyř volně šířených celoplošných programů ČT1, ČT2, Nova a Prima přinese až tři desítky celoplošných, regionálních a tematických programů.

Evropská komise doporučuje členům EU ukončit analogovou TV do roku 2012, Český telekomunikační úřadu navrhuje, aby se tak stalo do října 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy