Deště zkomplikovaly rekonstrukci elektrárny Prunéřov

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 6. 2013 15:16
Ta začla loni v září. První zrekontruovaný blok by měl být hotový v příjnu 2014
Foto: Greenpeace

Kadaň - Pokračující rekonstrukci elektrárny Prunéřov II znesnadnilo deštivé počasí na počátku června. Dokončení obnovy se ale neoddálí, v říjnu příštího roku by měl být uveden do zkušebního provozu první zmodernizovaný blok. Obnova elektrárny začala loni v září, má stát více než 25 miliard korun.

Déšť, a tím pádem až příliš rozmočená půda ztěžovaly zemní stavební práce. Ochranu před poškozením deštěm si podle mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Oty Schneppa vyžádala i rozestavěná technologie, která do té doby nebyla ničím krytá.

"Déšť způsoboval komplikace na každém kroku, z časového hlediska ale stavba ohrožena není. Pokud půjde vše tak, jak má, bude spuštěn první zmodernizovaný blok do zkušebního provozu v říjnu příštího roku a po něm postupně další dva," sdělil ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček.

Dodal, že v první polovině roku 2015 by už měly být všechny tři bloky ve zkušebním režimu s dispečerským řízením.

První fáze obnovy, která trvala od září loňského roku do konce letošního února, spočívala především v demolici a demontáži výrobního zařízení elektrárny.

"Ve finále to obnášelo 42 000 tun šrotu a 10 000 tun betonové suti," uvedl Schnepp.Nyní se už staví a montuje.

"Probíhají i sanace chladicích věží, včetně montáže kouřovodu zaústěného do jedné z nich. Do finále se pak blíží pokládka nového potrubí pro surovou vodu, které je vedeno v zemi od čerpací stanice na řece Ohři až po patu elektrárny," dodal. Generálním dodavatelem stavby je Škoda Praha Invest.

Obnova uhelných zdrojů ČEZ na severu Čech je součástí širšího programu obnovy uhelných elektráren ČEZ, včetně výstavby nových bloků v hodnotě více než 100 miliard korun.

Skončena již byla komplexní obnova elektrárny Tušimice. Do programu patří i výstavba nového bloku o výkonu 660 MW v Ledvicích a výstavba paroplynové elektrárny v Počeradech.

 

Právě se děje

Další zprávy