Desítkám lidí sebral zákon podporu. Stát to neuznává

Tomáš Fránek
1. 5. 2011 15:30
Ministerstvo práce nechce opravit chybu v zákoně o zaměstnanosti
Lidé jsou ne vlastní vinou bez peněz, podřízení ministra Drábka to nevěří ani ombudsmanovi
Lidé jsou ne vlastní vinou bez peněz, podřízení ministra Drábka to nevěří ani ombudsmanovi | Foto: Reuters

Brno - Desítky bývalých zaměstnanců papíren v Loučovicích jsou bez peněz. Doplácejí na to, že zástupci ministerstva práce a sociálních věcí nejsou ochotni uznat, že v zákoně o zaměstnanosti je vážná chyba.

Bývalí pracovníci papíren totiž kvůli tomu, že jim jejich zaměstnavatel do výplatních pásek zahrnul i nevyplacené tříměsíční odstupné, nemají tři měsíce nárok na podporu od státu.

V zákoně o zaměstnanosti je totiž věta, že lidé, kterým přísluší (ne je vyplaceno) odstupné, nemají na podporu od státu nárok.

Nemáte nárok

Na vážnou chybu už upozorňoval několikrát veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský, který už dostal stížnosti lidí, právníci spotřebitelských sdružení a také vládní legislativci.

Ministerstvo vedené Jaromírem Drábkem ale změnit zákon odmítá.

Lidé v Loučovicích přitom ne vlastní chybou nemají žádné peníze.

„Musíme si půjčovat i na základní potraviny. Bez peněz jsou tak celé rodiny, nikoho to nezajímá," napsal jeden z bývalých pracovníků papíren deníku Aktuálně.cz.  Špatnou situaci propuštěných lidí z papíren potvrzují i zástupci obce.

Pro lidi, kteří zůstali bez peněz, přitom není nic platné ani ministerské doporučení, podle kterého mohou úřad práce požádat o vyplacení náhradní dávky. Takové opatření je ale možné jenom v případě, že by firma byla v insolvenci několik měsíců, to ale není případ papíren.

Krach papíren přitom výrazně ovlivnil život v obcí. Ve fabrice totiž pracovaly necelé dvě stovky místních obyvatel a počet nezaměstnaných tak v obci ze dne na den stoupl o polovinu.

Stížnosti na postup státu v případech, kdy lidí dostanou dostupné jenom na papíře, ale hotové peníze k nim nedoputují, řešil několikrát i veřejných ochránce práv Varvařovský.

Ombudsman Pavel Varvařovský.
Ombudsman Pavel Varvařovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Slovo nezměníme

Ten ve své závěrečné zprávě znovu vyzval politiky, aby situaci změnili. Podle ombudsmana chyba v zákoně zcela popírá smysl a účel odstupného. Nejde totiž o plat, ale o satisfakci za ztrátu zaměstnání.

„Evidovaní uchazeči o zaměstnání se tak kvůli formulační nepřesnosti dostávají do existenčních problémů, což podle ochránce jistě nebylo úmyslem zákonodárců. Ombudsman proto doporučuje Poslanecké sněmovně přijetí novely zákona o zaměstnanosti, která by slovo „přísluší" (u odstupného) nahradila slovy „bylo vyplaceno".

Ministerstvo ale žádnou změnu nechystá. Už dříve mluvčí ministerstva deníku Aktuálně,cz řekla, že v zákoně žádná chyba není.

A změnu neudělalo ministerstvo ani v novém návrhu na změnu zákona o zaměstnanosti, který nyní poslalo do připomínkového řízení.

Podle legislativců by údajně bylo "v praxi velmi obtížné zjišťovat, zda skutečně došlo k výplatě odstupného".

 

Právě se děje

Další zprávy