Desetina elektřiny, kterou Češi vyrábějí, je zelená

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
8. 6. 2012 16:16
Nejvíce energie z obnovitelných zdrojů se vyrobilo v solárních elektrárnách
Foto: Reuters

Praha - Podíl elektřiny, která byla v Česku vyrobená z obnovitelných zdrojů energie (OZE), v loňském roce opět vzrostl. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) pokryla 10,55 procenta tuzemské spotřeby.

Nejčastěji využívaným OZE byla sluneční energie - ve fotovoltaických elektrárnách se loni vyprodukovalo téměř 2200 gigawatthodin elektřiny. Ještě před sedmi lety to přitom bylo 22krát méně a většinu výroby z obnovitelných zdrojů obstarávaly vodní elektrárny. V těch loni Češi získali okolo 200 GWh, tedy stejný objem jako v roce 2004.

Následovala energie z biomasy a z větrných elektráren. V těch vzniklo 590 GWh elektřiny - tedy 59krát více než v roce našeho vstupu do Evropské unie.

Lze šetřit i jinde?

Solární elektrárny u nás zaznamenaly boom především do roku 2010, kdy stát podnikatele štědře podporoval garantovanými výkupními cenami nebo finančním příspěvkem v rámci takzvaných zelených bonusů. Tato pomoc a klesající náklady na investici přilákaly do odvětví obrovské množství zájemců.

V roce 2010 vzrostl instalovaný výkon na téměř 2000 MW, což je takřka desetina celkového instalovaného výkonu v Česku. Jelikož následně došlo ke zdražení elektřiny, vláda se proto rozhodla podporu fotovoltaiky omezit. Od roku 2014 se má peněžní podpora nových projektů zcela zastavit.

Podle zástupců České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) tak ale vláda uspoří pouze minimální částku, zatímco občané budou muset za elektřinu platit více, než kdyby si ji vyráběli sami. Peníze, které si chce kabinet nechat, by se proto měly brát jinde, tvrdí ředitelka CZEPHO Zuzana Musilová.

"Velký prostor je například v efektivnější regulaci cen elektřiny, snižování nákladů na distribuci, které jsou v České republice dvakrát vyšší než například v Německu a patří k nejvyšším v Evropě," uvedla Musilová ve čtvrteční tiskové zprávě.

Jak ČTK připomíná, Česká republika se v rámci EU zavázala, že bude do roku 2020 získávat z OZE 13,5 procenta spotřebované elektřiny. Energetický regulační úřad přitom očekává, že Česko tohoto cíle dosáhne již v příštím roce.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak těžké je pořízení solární elektrárny?

 

Právě se děje

Další zprávy