Desetiletka po bruselsku aneb Komise má velké plány

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 3. 2010 13:55
Nová desetiletka bude úspěšnější, v Bruselu prý totiž přišli na to, v čem byla chyba
Brusel pro nás plánuje lepší zítřky
Brusel pro nás plánuje lepší zítřky | Foto: Jiří Kropáček

Brusel - Evropská komise dnes představila svůj plán Evropa 2020, který má země sedmadvacítky dovést k lepším zítřkům.

Komisaři prý přišli na to, jak během deseti let zvýšit zaměstnanost Evropanů v produktivním věku ze současných 69 procent na 75.

Zvýšit by se měl rovněž počet vysokoškoláků a naopak snížit lidí pod hranicí chudoby. Podle komise je rovněž třeba zvýšit výdaje na vědu a technologické inovace. Podobné velké plány měla Evropská unie už před deseti lety, kdy představila odvážnou desetiletku, jejímž cílem bylo udělat z EU nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější světovou ekonomiku. 

Nepovedlo se. Ani zdaleka. Brusel to uznal a připravil nový plán. Evropa 2020 má být úspěšnější; španělské předsednictví prý totiž přišlo na to, v čem byl problém. Evropská centrála neměla hříšné státy, které svědomitě neplnily své úkoly, čím trestat, resp. neexistovala páka jak vlády donutit, aby se schváleným plánem řídily. 

To by se ale nyní mělo změnit. Španělé v lednu navrhli zavést možnost udělování sankcí a korektivních opatření. Co přesně tím autoři mysleli, zatím není jasné. Jisté je, že se tento záměr nesetkal s přílišným pochopením, nicméně se o něm bude jednat na summitu unijních lídrů, který se uskuteční na konci března v Bruselu.

Zatím se ale zdá, že namísto sankcí a "korektivních" opatření budou země pouze pod drobnohledem Bruselu a v případě, že se Evropě nebude postup určité země líbit, vyvine na ní tlak. Definitivní schválení  plánu Evropa 2020 je plánováno na červen letošního roku.

Nutnost centrálního řízení Evropské unie shrnul předseda Evropské komise José Barroso: "Rozdíly mezi členskými státy mají přímý dopad na každého. Jsme nyní na sobě více vzájemně závislí než kdy předtím. Potřebujeme hospodářskou koordinaci více než kdy jindy."

Mezi odpůrce desetiletky se řadí například předseda ODS Mirek Topolánek, jehož vyjádření cituje ČTK: "Lisabonská strategie trpěla množstvím cílů, priorit, směšováním ekonomických témat s tématy sociálními, ekologickými. A ta strategie 2020 nebude jiná. Lid chce být klamán, potřebuje nějakou mlhu nad skutečnými problémy Evropské unie po institucionální reformě, která byla takovou mlhou si Evropská komise vymyslí další podobný projekt.

 

Právě se děje

Další zprávy