Deset nápadů roku 2013. České hlavy zaujaly i v cizině

Ekonomika Ekonomika
29. 12. 2013 21:00
Týdeník Ekonom vybral objevy, nápady a vynálezy, které v roce 2013 stály za pozornost.
Svahová sekačka Spider, jeden z úspěšných českých nápadů
Svahová sekačka Spider, jeden z úspěšných českých nápadů | Foto: Dvořák-svahové sekačky

Postavit si na Vánoce ze stavebnice Merkur "čočkostroj" se před půl stoletím mohlo jevit jako poněkud výstřední nápad. Na jeho konci byl ale světoznámý vynález Otto Wichterleho - kontaktní čočky.

Řadu nezvyklých nápadů, chytrých řešení i prostého zvednutí toho, co sice každý vidí, a přesto si toho dosud nikdo nevšiml, přinesl i rok 2013.

V záplavě nedobrých zpráv z ekonomiky (či spíše obav z dalšího ekonomického vývoje), všeobecné otrávenosti z politiků a z politiky a často i zbytečného sebemrskačství poněkud zapadá prostý, ale důležitý fakt. Že v Česku pořád ještě žije spousta schopných a kreativních lidí, kteří mají chuť pracovat, něco umějí a mají ambice i schopnosti měnit svět kolem sebe.

Bez ohledu na to, že výdaje státu na vědu a výzkum jsou dlouhodobě hluboko pod jedním procentem HDP, přinášejí nové ideje, objevy a vynálezy. Mnohé z nich zapadnou, jiné se možná stanou zajímavými kuriozitami, další se ale mohou stát novými "kontaktními čočkami", objevy, které změní svět.

Týdeník Ekonom na závěr roku vybral 25 výsledků tuzemské kreativity, které stojí za pozornost. Do sesterského online deníku Aktuálně.cz jsme vybrali deset z nich.

Našel geny k boji s rakovinou

Molekulární biolog Jiří Bártek má dobře nakročeno k Nobelově ceně. Výzkumy mezinárodního týmu, jehož členem je i Bártek působící v Dánsku, mohou otevřít cestu k vývoji léku na rakovinu.

Objevili tři důležité geny, které snad časem umožní pochopit, jak nádorové buňky odolávají léčbě a agresivně rostou. Studii v únoru zveřejnil prestižní vědecký časopis Nature.

3D pero "nakreslí" i šperky

Dnes se už dá v prostoru nejen tisknout, ale i kreslit. První komerční verze 3D pera, které umožňuje roztaveným plastem vytvářet trojrozměrné modely, sice pochází ze zahraničí, ale v Česku se objevila pokročilejší konkurence.

Pero 3Dsimo, jež vyvinul student David Paskevič, umí pracovat s celou škálou materiálů - vedle plastu třeba s dřevěnými pilinami nebo gumou. Paškevič na prototypu pracoval 10 měsíců ve volném čase, především po nocích, a do vývoje z vlastní kapsy investoval přes 100 tisíc korun.

Na pero 3Dsimo má už teď desítky předobjednávek a věří, že příští rok prodá až čtyři tisíce kusů; třeba lidem, kteří chtějí vytvářet originální šperky.

Sekačka-pavouk boduje v USA

Firma Lubomíra Dvořáka vyrábí svahové sekačky Spider, které revolučně změnily péči o zeleň. Jsou totiž první na světě na dálkové ovládání, udrží se na extrémně prudkých svazích. Letos začala firma vyvíjet výkonné naftové stroje na přání zákazníků z USA.

Trubička do jícnu se vstřebá

Už z loňska měl Českou hlavu, letos si odnesl ocenění Technologický podnikatel a za jícnový stent, tedy trubičku do krku, která umožňuje lidem s poraněním jícnu přijímat normální stravu, získal Karel Volenec cenu Česká inovace. Stent firmy Ella-CS je světovým unikátem, jelikož se v pacientově těle vstřebá.

Stříbro vylepšuje antibiotika

Vylepšit pomocí miniaturních částic stříbra účinnost antibiotik se rozhodli vědci z Univerzity Palackého v Olomouci. Tým Aleše Panáčka připravil nanočástice, mikrobiologové je smíchali s antibiotiky a otestovali účinnost. Ukázalo se, že ji významně posilují. Nový preparát zabíral i na rezistentní bakterie, což je podle výzkumníků největší úspěch.

Kam zamířil obří asteroid

Nad ruským Čeljabinskem explodoval v únoru obří asteroid. V listopadu čeští vědci jako jediní na světě spočítali přesnou dráhu letu asteroidu, její popis zveřejnili v prestižním časopise Nature. S výpočtem jim pomohla především videa z YouTube zachycující let a výbuch asteroidu.

Tým Jiřího Borovičky z Astronomického ústavu Akademie věd ČR těžil ze zvyku Rusů mít na autě neustále zapnutou kameru. S lokalizací videí na YouTube jim pomohl Čech David Částek, který byl v Čeljabinsku na montáži.

LiCrete - beton, který svítí

Dva mladí podnikatelé ze společnosti Gravelli, Jiří Peters a Ladislav Eberl, mají rádi beton. A hledají na něm to pěkné. Díky své vášni vyvinuli zcela nový a patentem chráněný stavební materiál, který je jako jeden z mála na světě nosný a zároveň propouští světlo.

Jmenuje se LiCrete a letos s ním podnikatelé zvítězili v soutěži Nápad roku 2013. Materiál nabízí zcela nové možnosti využití v architektuře. Mohou se z něj stavět prosvětlené příčky, nosné zdi, schodišťové stupně a další prvky. Jde zjednodušeně řečeno o novou elegantní konkurenci luxferu.

Na trhu vyplňuje mezeru poptávky po neobvyklém designovém produktu, jehož hlavní zbraní je schopnost esteticky oživit monoliticky působící beton. LiCrete potvrzuje trend, že beton není jen obyčejný stavební materiál, ale také hmota, jež může mít dekorativní využití. Důkazem je například lampa Tube, která díky betonovému tubusu s průhlednými členy vytváří nekonvenční světelné efekty.

Levnější pohon pro vodíková auta

Český nápad může proměnit ekologické motory. Revoluční vylepšení palivového článku by vedlo k výraznému snížení jeho výrobní ceny. V palivových článcích, které pohánějí vodíková auta, se jako katalyzátor běžně vyžívá platina. Tým Vladimíra Matolína z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy nahradil tento drahý kov oxidy ceru obohacenými nepatrným množstvím platiny. Vědci čerstvě získali korejský patent. Kromě toho letos dostali americký, čínský a japonský patent. Nyní čekají na evropský.

Diamanty vystopují rakovinu

Ústav organické chemie a biochemie české Akademie věd proslavený vědcem Antonínem Holým zabodoval v boji proti rakovině. Ve spolupráci s ČVUT dokončil vývoj speciální metody, s jejíž pomocí lze z miniaturních částeček diamantů vytvořit nanosondy.

Dají se jimi označit buňky v lidském těle a pak sledovat "putování" organismem. Unikátní výzkum může podle autorů pomoci například při zkoumání rakoviny nebo působení léků v lidském těle.

Krok k revoluci v elektronice

Počítač, který se okamžitě vypne a zapne. Takové využití by mohly najít poznatky týmu vědců vedeného Tomášem Jungwirthem z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, které v květnu zveřejnili v časopisu Nature. Ukázalo se, že pomocí laserového paprsku lze magnetickou vrstvu ovlivnit mnohem rychleji než elektřinou.

Zbývajících patnáct českých nápadů roku si přečtěte v týdeníku Ekonom.

---------------------------------------------------------------------------

Kompletní přehled 25 českých nápadů roku.

Třeba dům budoucnosti, s nímž studenti uspěli v USA.

Nebo doplňky stravy na míru.

A také ponorná kapsle pro astronauty.

To a mnohem více najdete v aktuálním vydání týdeníku Ekonom. K dostání na obvyklých místech.

Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu nebo na zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy