Dejte práci absolventům, připlatíme vám, radí ministr

Karel Toman
2. 7. 2010 11:02
Práci nemá 22 222 absolventů, o 4 500 víc než touto dobou vloni
Foto: Jan Langer

Praha - Celkem 22 222 nezaměstnaných absolventů škol evidovaly úřady práce k 31.květnu 2010. Oproti loňskému roku je to nárůst o čtyři a půl tisíce.

Právě absolventi jsou jednou ze skupin, na které hospodářský útlum dopadá nejtvrději. Navzdory opatřením, kterými se absolventům snaží pomoci ministerstvo práce. Proto teď usiluje o projekt dotovaný z Evropského sociálního fondu, který by jim pomohl.

Příspěvek až do výše platu

Už dnes přitom úřady práce podle mluvčí rezortu Štěpánky Filipové přispívají zaměstnavatelům na vytváření "společensky účelných pracovních míst." "V rámci dohody je zaměstnavateli poskytnut příspěvek až do výše vyplacených mzdových nákladů," upozorňuje mluvčí.

Zaměstnavateli mohou úřady práce také proplatit příspěvek na zapracování absolventa až po dobu tří měsíců. "Výše měsíčního příspěvku se odvíjí od počtu zaměstnanců, kteří přijatého uchazeče zapracovávají a může činit až polovinu minimální mzdy každého z nich," upřesňuje Filipová.

Z Evropského sociálního fondu mohou také úřady práce proplácet školení, rekvalifikace, odbornou praxi nebo krátkodobou pracovní příležitost. "Cílovou skupinou jsou mimo jiné mladí lidé do 25 let věku a zejména uchazeči do 25 let věku do 6 měsíců jejich evidence," dodává mluvčí.

Chystá se i dotace na praxe

Od 1. května také ministerstvo spustilo projekt Předvídání kvalifikačních potřeb trhu práce. Ten má úřadům umožnit lépe "číst hru" na trhu práce. Tím, že bude pravidelně sbírat data a dělat z nich prognózy budoucího vývoje, se podle ministerstva zlepší spolupráce zaměstnavatelů s institucemi, které mají na starosti zaměstnanost.

"Mimo jiné zvažujeme projekt financovaný z Evropského sociálního fondu, který se zaměří na praxe pro mladé lidi do 29 let, kteří jsou v evidenci úřadu práce déle než pět měsíců a doposud nezískali pracovní zkušenosti," dodala Filipová.

 

Právě se děje

Další zprávy