Deficit rozpočtu USA poprvé překonal bilion dolarů

Ekonomika Ekonomika
14. 7. 2009 10:02
Schodek se má i nadále prohlubovat
Dolary. Ilustrační snímek.
Dolary. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Washington - Pro Američany je to historická hranice - deficit federálního rozpočtu Spojených států za devět měsíců fiskálního roku poprvé přesáhl bilion dolarů. Ukazují to data, která v pondělí zveřejnilo americké ministerstvo financí.

Loni rozpočtový schodek činil 285,85 miliardy dolarů.

V samotném červnu deficit podle agentury Reuters vzrostl na 94,3 miliardy dolarů. To je pro tento měsíc rekordní částka z loňských 33,55 miliardy dolarů.

Výsledky však byly příznivější než odhady analytiků dotazovaných Reuters. Ti očekávali červnový schodek ještě o necelé tři miliardy vyšší.

S růstem schodku souvisejí vysoké vládní výdaje na záchranu bank a dalších problémových institucí včetně automobilového sektoru. Kvůli hospodářské recesi vzrostly i výplaty podpor v nezaměstnanosti a další sociální výdaje.

"Federální deficit je nyní na úrovni po druhé světové válce a bude se v nejbližší době nadále prohlubovat - schodek totiž poroste a ekonomika zůstane slabá," řekl hlavní ekonom společnosti Wells Fargo Securities John Silvia.

Rozpočtový výbor Kongresu před časem odhadl, že deficit letos dosáhne 1,825 bilionu dolarů a v příštím roce klesne na 1,43 bilionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy