Dcery ČSA ještě nevydělávají, čísla jim kazí odpisy

Ekonomika Tereza Holanová Ekonomika, Tereza Holanová
23. 8. 2011 10:01
Ztrátové ČSA mají problém i se svými dcerami. Ty loni vykázaly ztrátu přes 100 milionů korun
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Českým aeroliniím nové dceřiné firmy ještě nevydělávají. Jejich ztráta v roce 2010 překročila 100 milionů korun. Nejvíce podle výroční zprávy společnosti prodělala společnost Czech Airlines Handling, která se stará o odbavení cestujících nebo letadel, důvodem účetní ztráty jsou odpisy.

Informoval o tom deník Mladá fronta Dnes.

Czech Airlines Handling, která začala jako samostatná společnost fungovat od roku 2010, vykázala v letošním roce ztrátu bezmála 80 milionů korun. Podle jednatele této skupiny Martina Štolby ale není důvod k pesimismu, neboť firma udržela své stávající zákazníky a také přilákala nové.

"Výsledky roku 2010 naznačují, že činnost Czech Airlines Handling představuje perspektivní oblast podnikání," uvedl Štolba. Celkovou ztrátu této firmy podle ČSA představují účetní položnky, bez účetních odpisů totiž firma získala 18 milionů korun.

Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové je posuzování výsledků všech dceřiných společností nutné vzít v úvahu časové souvislosti a restrukturalizační plán, v rámci něhož z jednotlivých skupin vznikly samostatné firmy.

"Například při vyčlenění dceřiných společností vzniká oceňovací rozdíl, takzvaný goodwill, který se postupně odepisuje do nákladů. Právě bez této položky jsou provozní i celkové hospodářské výsledky zmiňovaných Czech Airlines Handling za loňský rok kladné," uvádí Hejsková.

Ztrátu vykázala údržba i charterové lety

V červených číslech skončila také dlouhodobě zisková část ČSA Czech Airlines Technics. Která zajišťuje údržbu. Ztráta činila více než 44 milionů korun.

Může za to především odliv některých tradičních zákazníků, například společnosti Transavia, ale také celosvětový hospodářský pokles. Podle šéfa firmy Ondřeje Konývky se řada firem rozhodla šetřit a začala využívat buď vlastní kapacity nebo jiné levnější alternativy.

Do zisku se loni nedostala ani další nová dceřiná společnost, Holidays Czech Airlines (HCA). Ta se zaměřuje na lety pro cestovní kanceláře.

Hejsková ovšem argumentuje, že obě tyto skupiny samostatně hospodařily až od června, respektive od srpna 2010. "Jejich hospodářské výsledky í tedy možné posuzovat jako celoroční, a v této souvislosti tak nejsou zcela relevantní," doplňuje mluvčí ČSA. 

Chartery ČSA loni prodělaly 28 milionů korun, utržily zhruba miliardu korun. Z dceřiných firem ČSA mají v HCA zaměstnanci nejvyšší mzdy, průměrné mzdové náklady dosáhly loni na hlavu 81 597 korun měsíčně.

Vydělávaly pouze dvě dceřiné společnosti, a to Amadeus Marketing ČSA, která v Česku zastupuje mezinárodní letenkový rezervační systém Amadeus, a CSA Services, která funguje v ČSA i jejich dcerách jako personální agentura.

K celkovému hospodaření ČSA Hejsková uvádí, že v meziročním srovnání se skupině podařilo snížit ztrátu minulých let v absolutním vyjádření o 90 procent. Provozní výsledek se zlepšil o 72 procent, dodává mluvčí společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy