Dávky pro chudé mají zpoždění, stále se ztrácejí data

Tomáš Fránek
12. 5. 2013 12:55
Systém prosazený exministrem Jaromírem Drábkem má vážné problémy i po 17 měsících
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Slibované zlepšení výplaty dávek v hmotné nouzi je stále v nedohlednu. Problémy s novými počítačovými systémy na úřadech práce, které bez výběrového řízení a řádného vyzkoušení prosadili exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho náměstek Vladimír Šiška, tak připomíná nekonečnou telenovelu. 

Místo toho, aby po sedmnácti měsících od spuštění systému vše fungovalo bez výraznějších problémů, je situace podle úředníků ještě horší než v uplynulých měsících. Nově nastavené systémy mají totiž ještě více chyb než ty předchozí.

Vyplácení dávek pro nejchudší občany znovu nabralo zpoždění, peníze se posílaly o týden později, než je obvyklé.

Nová verze nepomohla

Nová verze systému na výplatu dávek, která měla odstranit nedostatky, byla spuštěna na začátku května. Pracovníci krajských poboček úřadu práce si ale stále stěžují. Ukazují to dokumenty, které má online deník Aktuálně.cz k dispozici.

"Po téměř jednom a půl roce jde neustále vše k horšímu. Problémů je stále víc. Co nám je platné, že byla nasazena nová verze sehrávání, když nefunguje," uvedly například pracovnice jedné z krajských poboček v hlášení nadřízeným.

Jde přitom o poměrně zásadní vady systému, týkající se příjmů žadatelů o dávky. Úředníci tak nemají informace o tom, zda lidé žádající o dávky v hmotné nouzi pobírají důchody, zda byli na nemocenské nebo případně jaké další dávky od státu dostávají.

Navíc ani nezjistí, zda lidé berou podporu v nezaměstnanosti. Ztrácejí se také data o evidenci lidí na úřadech práce nebo trvalých pobytech žadatelů. Kvůli tomu pak dávky mohou dostat i lidé, kteří na ně nemají nárok.

Problémy mají úředníci i s výplatou dávek přes sKartu.

Neděláme auta, nikoho nezajímáme

"Vzhledem k tomu, že nejsme registr vozidel (který potřebují všichni občané), máme pocit, že naše problémy nikdo nechce moc vidět (zvláště, když dávky byly dosud po každé s vypětím všech sil vyplaceny)," uvádějí úředníci ve stížnosti.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že ke zpožďování dávek dochází jenom výjimečných případech. "Za fungovani aplikace je odpovědný dodavatel," uvedla mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Na dávkách v hmotné nouzi je přitom kvůli špatné ekonomické situaci závislých stále víc lidí. Objem výplat těchto dávek výrazně narůstá kvůli zvyšování nezaměstnanosti. Loni ministerstvo práce a sociálních věcí vyplatilo na dávkách v hmotné nouzi 7,8 miliardy korun, letos to podle ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09) bude nad 10 miliard korun.

Ministryně práce už nařídila úřadům práce stanovit jasně termíny, v nichž budou lidem dávky vypláceny. Důvodem bylo zpoždění únorové výplaty dávek pro zhruba 30 tisíc lidí.

Podle pracovníků úřadů práce jsou dávky s nasazením všech sil připraveny k vyplacení včas, pozdě ale odchází z jednotného výplatního místa - tedy centrální pražské evidence, kam se z regionů všechny dávky odesílají.

Výplatu sociálních dávek zajišťují společnosti Fujitsu Technology, Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill, Techniserv a OKsystem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy