Data ukazují obrat. Přední ekonomiky už nepadají rychle

Ekonomika Ekonomika
8. 6. 2009 16:05
Hospodářský pokles možná v Británii, Francii, Itálii a Kanadě dosáhl dna
Burzovní horská dráha.
Burzovní horská dráha. | Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Tempo poklesu předních světových ekonomik zpomaluje. Uvedla to v pondělí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

"Přestože je stále příliš brzy na posouzení, zda tu máme dočasný či trvalejší bod obratu, předstihové ukazatele OECD pro duben ukazují snížení tempa zhoršování se většiny ekonomik OECD," uvedla organizace. Ekonomiky mimo OECD ovšem podle ní pokračují - s výjimkou Číny a Indie - v rychlém poklesu.

Takzvaný index předstihových ukazatelů, který je měřítkem budoucích trendů pro ekonomiku 30 členských zemí, v dubnu stoupl na 93,2 bodu z březnových 92,7 bodu. V meziročním srovnání však klesl o 8,3 bodu.

Údaje podle OECD naznačily, že hospodářský pokles již možná v Británii, Francii, Itálii a Kanadě dosáhl dna. Pozitivní signály se podle organizace začínají objevovat rovněž ve Spojených státech, Německu a Japonsku, napsala agentura Reuters.

OECD v březnu předpověděla, že hrubý domácí produkt jejích členů se v letošním roce zřejmě sníží o 4,3 procenta. Výrazně tak zhoršila svou předchozí prognózu z listopadu, která počítala s poklesem o pouhých 0,4 procenta.

MF: Ekonomika napřesrok poroste přes dvě procenta

Ekonomika České republiky by v roce 2011 a 2012 podle odhadů českého ministerstva financí mohla růst více než dvouprocentním tempem.

V roce 2012 přitom úřad očekává růst hrubého domácího produktu o tři procenta.

V roce 2011 by ekonomika měla růst o 2,4 procenta, uvádí ministerstvo. To letos přitom očekává propad ekonomiky o 2,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy